Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Gra na gitarze na laptopie - problem
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Teknometalman
~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 1:37    Temat wpisu: Gra na gitarze na laptopie - problem  Zacytuj zaznaczone      

Wczoraj zakupiłem gitarę elektryczną. Nie kupowałem pieca, bo zamierzam grać na laptopie. U kumpla testowałem na jego komputerze i wszystko normalnie chodziło. gitara była podłączana pod wejście liniowe. W moim laptopie jest tylko mikrofonowe. ¦ciągnąłem ASIO oraz Guitar Rig 4. Na pozątku po grzebaniu w programach, gitara działała, ale na wielu ustawieniach (stylach), gitara strasznie szumiała. Pó¼niej, po kilkunastu sekundach grania gitara nieco zmieniała d¼więk i brzmiała stopniowo coraz ciszej. Teraz w ogóle nie słyszę d¼więku. Co może być przyczyną? I jak prawidłowo zainstalowac ASIO i Guitar Riga? Proszę o pomoc.
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 2:44    Temat wpisu: Re: Gra na gitarze na laptopie - problem  Zacytuj zaznaczone      

Jeśli nadal nie słyszysz gitary, to najpewniej coś sobie spaliłeś.
Twoja karta d¼więkowa to zgaduje AC'97. O ile chodzi o czysty gitarowy sygnał, to jeszcze jako - tako będzie brzmiał. Natomiast jeśli chodzi o przester no to na tej karcie nie pociągnie.

Moim zdaniem podłączając gitarę do mikrofonu coś sobie zjarałeś i koniec. Sterowniki ASIO powinieneś mieć już zainstalowane wcześniej.

Generalnie komputer się średnio nadaje, żeby bezpośrednio do niego wpinać gitarę. Jeśli chcesz nagrywać, powinieneś kupić jakąś lepszą kartę d¼więkową(np. SB Live!), a najlepiej jak zakupisz dobrego poda, lub zewnętrzną kartę przeznaczoną do tego celu(np. E-MU Tracker Pre).

Moim zdaniem nie ma sensu kupować elektryka bez pieca. Chyba, że nie było Cię stać i właśnie zbierasz na niego kasę Smile

~user

Wpisów: 2
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 3:57    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No właśnie nie było stać. Do nagrywania generalnie nie potrzebuję własnego sprzetu, bo nagrywamy u kumpla. A w domu jedynie gram i ćwicze kolejne piosenki.

Spalić raczej nic nie spaliłem, bo gitara u kumpla normalnie działa. Na wejściu mikrofonowym sa jedynie szumy. Natomiast u mnie jest coś nie tak. Jak podłączam mikrofon pod gniazdo - jest ok.
Winterstorm
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Nie Lis 22, 2009 8:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zapoluj na najtañszego Line 6 Toneport, albo jakiegoś pocket poda, czy poda 2.0. Nie ma sensu bawić się w podpinanie pod wejście mikrofonowe.
lukaszZLO
~user

Wpisów: 25
WpisWysłany: Nie Lis 29, 2009 11:10    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Mój kumpel miał tak samo z basem na laptopie. Nie znam się na komputerach, ale wszystko działa tak jak powinno - nie ma żadnych problemów z laptopem. Ale bas nie działał. Kupił wzmacniacz i wszystko ok było.

Ale kiedyś podpiął bas pod inny wzmacniacz (stary lampiak co ledwo ciągnął). Piec przestał działać, bas też. Wymieniliśmy bateryjkę w basie i znowu nic. Dopiero jak nam zmienili baterię w sklepie muzycznym to działał jak powinien. Dziwna sprawa. Ale jeśli masz gitarę aktywną (w co wątpie, ale jest jakaś szansa, że masz) to może to kwestia baterii.
Ciastek
~user

Wpisów: 9
Miasto: Kraków
WpisWysłany: Pon Sty 04, 2010 4:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

NIe podłanczaj do laptopa bo zniekształca dzwięk. Lepiej sobie kup jakiegoś MArshalla czy Line 6.
Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 232
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 11:40    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wywal guitar riga, nie nadaje się kopletnie do zintegrowanych kart. Ja na laptopa wrzuciłem amplitube + ASIO4All i śmiga. Dużo emulatorów lampiaków + kostki wg mnie najlepszy program gitarowy na kopa. Ja używam amplitube metal ale widziałem jeszcze jakieś inne.
*Moderator

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 11:50    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Capricorn napisało:
Wywal guitar riga, nie nadaje się kopletnie do zintegrowanych kart. Ja na laptopa wrzuciłem amplitube + ASIO4All i śmiga. Dużo emulatorów lampiaków + kostki wg mnie najlepszy program gitarowy na kopa. Ja używam amplitube metal ale widziałem jeszcze jakieś inne.

A, czy zakupiłeś licencję?

+Redaktor

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:44    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Mam taka samą jak kolega na guitar riga
*Moderator

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 6:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Capricorn napisało:
Mam taka samą jak kolega na guitar riga

HA! Nie to, żebym się chwalił, że jestem fajny, ale jak kupiłem E-Mu Tracker Pre, to dostałem do tego w chuj oprogramowania, m.in. Cubase wersja LE

+Redaktor

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 7:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No tak ale cubase to zupełnie inny program dobry do nagrywania i edycji niestety nie ma w nim funkcji grania na żywo. Amplitube to po prostu wirtualne piecyki, kolumy, i różne efekty. Fajna sprawa jak szukasz brzmienia a także do pogrania sobie na kompie. Niestety cena nie jest dla zwykłych śmiertelników Sad Do karty d¼więkowej raczej go nie dorzucą.
http://www.ikmultimedia.com/Main.html?guitarbasssoftware/index.php

*Moderator

WpisWysłany: Wto Sty 05, 2010 10:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Aplitube jest w tym Cubasie jako wtyczka. Oczywiście nie ma wszystkich brzmieñ, jakie są w pełnej wersji, ale też jest niezłe i można nie¼le gałkami pokręcić Smile
~user

Wpisów: 9
WpisWysłany: Nie Paź 10, 2010 12:21    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sprzęcik świetny tylko cena faktycznie no z lekka zabija.
Juhas
*Moderator

WpisWysłany: Nie Paź 10, 2010 9:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

darker napisało:
Sprzęcik świetny tylko cena faktycznie no z lekka zabija.

Za tą cenę naprawdę jest wysoka jakość. Możesz se jeszcze kupić poda Line6 POD Studio GX. Masz oprogramowanie z symulacją różnych wzmacniaczy i brzmień, jakieś Riff Works T4 do nagrywania i chyba nawet coś do obróbki dźwięku, ale chujowiczne.

+Redaktor

WpisWysłany: Pon Paź 11, 2010 3:47    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Riff Works fajna sprawa. Bawiłem się nim trochę z moim line6 Guitarport. Fajnie działa zapętlanie. Odpalasz sobie jakiś trak z perkusją i nagrywasz ścieżkę potem program sam to obcina i w czasie rzeczywistym możesz sobie już grać następną ścieżkę a w tle ładnie Ci już podgrywa to co przed chwilką nagrałeś. Fajna sprawa do ćwiczenia solówek. Co do samych efektów i ampów to w zasadzie prawie do wszystkich modeli używany jest gerabox. Więc czy masz guitarporta czy pod studio to będziesz miał te same brzmienia. Jest tego dość dużo i za darmo do pobrania ze strony line6. Za wypaśniejsze modele wzmacniaczy i efektów trza niestety zapłacić.
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: