| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Teknometalman ~user
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 1:37 Temat wpisu: Gra na gitarze na laptopie - problem |
|
|
| Wczoraj zakupiłem gitarę elektryczną. Nie kupowałem pieca, bo zamierzam grać na laptopie. U kumpla testowałem na jego komputerze i wszystko normalnie chodziło. gitara była podłączana pod wejście liniowe. W moim laptopie jest tylko mikrofonowe. ¦ciągnąłem ASIO oraz Guitar Rig 4. Na pozątku po grzebaniu w programach, gitara działała, ale na wielu ustawieniach (stylach), gitara strasznie szumiała. Pó¼niej, po kilkunastu sekundach grania gitara nieco zmieniała d¼więk i brzmiała stopniowo coraz ciszej. Teraz w ogóle nie słyszę d¼więku. Co może być przyczyną? I jak prawidłowo zainstalowac ASIO i Guitar Riga? Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 2:44 Temat wpisu: Re: Gra na gitarze na laptopie - problem |
|
|
Jeśli nadal nie słyszysz gitary, to najpewniej coś sobie spaliłeś.
Twoja karta d¼więkowa to zgaduje AC'97. O ile chodzi o czysty gitarowy sygnał, to jeszcze jako - tako będzie brzmiał. Natomiast jeśli chodzi o przester no to na tej karcie nie pociągnie.
Moim zdaniem podłączając gitarę do mikrofonu coś sobie zjarałeś i koniec. Sterowniki ASIO powinieneś mieć już zainstalowane wcześniej.
Generalnie komputer się średnio nadaje, żeby bezpośrednio do niego wpinać gitarę. Jeśli chcesz nagrywać, powinieneś kupić jakąś lepszą kartę d¼więkową(np. SB Live!), a najlepiej jak zakupisz dobrego poda, lub zewnętrzną kartę przeznaczoną do tego celu(np. E-MU Tracker Pre).
Moim zdaniem nie ma sensu kupować elektryka bez pieca. Chyba, że nie było Cię stać i właśnie zbierasz na niego kasę  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Teknometalman ~user
|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 3:57 Temat wpisu: |
|
|
No właśnie nie było stać. Do nagrywania generalnie nie potrzebuję własnego sprzetu, bo nagrywamy u kumpla. A w domu jedynie gram i ćwicze kolejne piosenki.
Spalić raczej nic nie spaliłem, bo gitara u kumpla normalnie działa. Na wejściu mikrofonowym sa jedynie szumy. Natomiast u mnie jest coś nie tak. Jak podłączam mikrofon pod gniazdo - jest ok. |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 8:03 Temat wpisu: |
|
|
| Zapoluj na najtañszego Line 6 Toneport, albo jakiegoś pocket poda, czy poda 2.0. Nie ma sensu bawić się w podpinanie pod wejście mikrofonowe. |
|
|
|
|
|
|
lukaszZLO ~user
|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 11:10 Temat wpisu: |
|
|
Mój kumpel miał tak samo z basem na laptopie. Nie znam się na komputerach, ale wszystko działa tak jak powinno - nie ma żadnych problemów z laptopem. Ale bas nie działał. Kupił wzmacniacz i wszystko ok było.
Ale kiedyś podpiął bas pod inny wzmacniacz (stary lampiak co ledwo ciągnął). Piec przestał działać, bas też. Wymieniliśmy bateryjkę w basie i znowu nic. Dopiero jak nam zmienili baterię w sklepie muzycznym to działał jak powinien. Dziwna sprawa. Ale jeśli masz gitarę aktywną (w co wątpie, ale jest jakaś szansa, że masz) to może to kwestia baterii. |
|
|
|
|
|
|
Ciastek ~user
|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 4:42 Temat wpisu: |
|
|
| NIe podłanczaj do laptopa bo zniekształca dzwięk. Lepiej sobie kup jakiegoś MArshalla czy Line 6. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:40 Temat wpisu: |
|
|
Wywal guitar riga, nie nadaje się kopletnie do zintegrowanych kart. Ja na laptopa wrzuciłem amplitube + ASIO4All i śmiga. Dużo emulatorów lampiaków + kostki wg mnie najlepszy program gitarowy na kopa. Ja używam amplitube metal ale widziałem jeszcze jakieś inne. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:50 Temat wpisu: |
|
|
| Capricorn napisało: | | Wywal guitar riga, nie nadaje się kopletnie do zintegrowanych kart. Ja na laptopa wrzuciłem amplitube + ASIO4All i śmiga. Dużo emulatorów lampiaków + kostki wg mnie najlepszy program gitarowy na kopa. Ja używam amplitube metal ale widziałem jeszcze jakieś inne. |
A, czy zakupiłeś licencję?  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:44 Temat wpisu: |
|
|
Mam taka samą jak kolega na guitar riga  _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 6:06 Temat wpisu: |
|
|
| Capricorn napisało: | Mam taka samą jak kolega na guitar riga  |
HA! Nie to, żebym się chwalił, że jestem fajny, ale jak kupiłem E-Mu Tracker Pre, to dostałem do tego w chuj oprogramowania, m.in. Cubase wersja LE  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:15 Temat wpisu: |
|
|
No tak ale cubase to zupełnie inny program dobry do nagrywania i edycji niestety nie ma w nim funkcji grania na żywo. Amplitube to po prostu wirtualne piecyki, kolumy, i różne efekty. Fajna sprawa jak szukasz brzmienia a także do pogrania sobie na kompie. Niestety cena nie jest dla zwykłych śmiertelników Do karty d¼więkowej raczej go nie dorzucą.
http://www.ikmultimedia.com/Main.html?guitarbasssoftware/index.php _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:53 Temat wpisu: |
|
|
Aplitube jest w tym Cubasie jako wtyczka. Oczywiście nie ma wszystkich brzmieñ, jakie są w pełnej wersji, ale też jest niezłe i można nie¼le gałkami pokręcić  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
darker ~user
|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 12:21 Temat wpisu: |
|
|
| Sprzęcik świetny tylko cena faktycznie no z lekka zabija. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 9:24 Temat wpisu: |
|
|
| darker napisało: | | Sprzęcik świetny tylko cena faktycznie no z lekka zabija. |
Za tą cenę naprawdę jest wysoka jakość. Możesz se jeszcze kupić poda Line6 POD Studio GX. Masz oprogramowanie z symulacją różnych wzmacniaczy i brzmień, jakieś Riff Works T4 do nagrywania i chyba nawet coś do obróbki dźwięku, ale chujowiczne. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Pon Paź 11, 2010 3:47 Temat wpisu: |
|
|
Riff Works fajna sprawa. Bawiłem się nim trochę z moim line6 Guitarport. Fajnie działa zapętlanie. Odpalasz sobie jakiś trak z perkusją i nagrywasz ścieżkę potem program sam to obcina i w czasie rzeczywistym możesz sobie już grać następną ścieżkę a w tle ładnie Ci już podgrywa to co przed chwilką nagrałeś. Fajna sprawa do ćwiczenia solówek. Co do samych efektów i ampów to w zasadzie prawie do wszystkich modeli używany jest gerabox. Więc czy masz guitarporta czy pod studio to będziesz miał te same brzmienia. Jest tego dość dużo i za darmo do pobrania ze strony line6. Za wypaśniejsze modele wzmacniaczy i efektów trza niestety zapłacić. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
|