Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
glowa + paczka

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pią Gru 26, 2008 6:18    Temat wpisu: glowa + paczka  Zacytuj zaznaczone      

Chce zmienic swoje obecne naglosnienie czyli Peaveya express112. Po jego sprzedaniu i dolozeniu jakiegos tam grosza bede mial 1000 zl. Mysle o jakims lepszym naglosnieniu chodz to nie jest znowu takie zle no ale coz. Zastanawiam sie nad polaczeniem wlasnie glowa i paczka tylko ze nie wiem czy na cos sensownego wystarczy mi kasy. Jesli jest cos no, co najwyzej do 1500 zl na co warto zwrocic uwage i mozna pograc to dawajcie jakies informacje.
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Pią Gru 26, 2008 8:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Obadaj ofertę Randalla, tam chyba coś powinno być. A z drugiej strony koniecznie to musi być head plus paczka? Może na początku dobry wzmak, a potem do niego jeszcze dokupić dodatkowe nagłośnienie?
Ogląda profil użytkownika   
sledz
+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Pią Gru 26, 2008 8:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wątpię, żebyś za taki pieniądz kupił rozsądną głowę i rozsądną paczkę. Co najwyżej możesz pomyśleć nad "rozwojowym" wzmakiem i gorszą kolumną, którą w przyszłości wymienisz. Na odwrót, moim zdaniem, tylko wtedy, kiedy jesteś bardzo zadowolony ze swojej gitary. No, chyba że myślisz o tranzystorowym ścierwie, to inna sprawa

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Sob Gru 27, 2008 12:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Obecnie to teraz mam niezly wzmak calkiem jestem z niego zadowolony ale chcialbym jednak cos lepszego stad pomysl na glowe i pake. Z tego co wywnioskowalem to chyba bede musial na to wywalic cos okolo 2,5 kola aby moc w miare przyzwoicie brzmiec. Co do grania na lampach to szczerze mowiac, przyznam sie sie nie mialem okazji grac na zadnej lampowce. Ponoc roznica jest ogromna z tym ze lampy trzeba wymieniac i to nie tak znowu zadko.
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Gru 27, 2008 1:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Do gitary tylko lampa, a do basu też W sprzęcie gitarowym lampa to, w sumie, standard. Coraz więcej produkuje się budżetowych wzmacniaczy hybrydowych, które z lampowym brzmieniem wiele wspólnego nie mają, ale to już kwestia marketingu - lampa jest, więc jest OK - co już sporo tłumaczy. Czy lampy wymienia się często? Zależy z jaką częstotliwością grasz, jak traktujesz wzmacniacz i jakie lampy kupujesz. Wzmacniacze z lat 70 dziś grzmią aż portki fruwają na oryginalnych lampach! Ja w swoim wzmacniaczu mam 4 tetrody i 4 pentody od czterech lat i nic nie wskazuje na to, aby nie pociągnęły jeszcze przynajmniej połowy z tego. Poza tym to nie jest taki znowu wielki wydatek - 100W + 4 sztuki na preampie to wyjdzie jakieś 400 zł na kilka lat Chociaż z drugiej strony: W death metalu i tak liczy się tylko siara i decybele, lampa Ci nie potrzebna

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Sob Gru 27, 2008 6:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobre lampy to jest już naprawdę spory wydatek. Wydaje mi się, że niespecjalnie opłaca się kupować takie pseudolampowe konstrukcje jak np. peavey valveking. Z dobrych i naprawdę tanich lamp to ponoć warto się tylko zastanowić nad Randallem Rg 50TC (niecałe dwa tysiące kosztuje chyba). Ja tam bym celował w jakiś udany tranzystor, pó¼niej do niego paczkę. Wszystko zależy od funduszy.
Ogląda profil użytkownika   
gkoz
~user

Wpisów: 10
Miasto: Kraków
WpisWysłany: Sro Kwi 08, 2009 7:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

sledz napisało:
Do gitary tylko lampa, a do basu też W sprzęcie gitarowym lampa to, w sumie, standard.

W 100% się zgadzam

sledz napisało:
Wzmacniacze z lat 70 dziś grzmią aż portki fruwają na oryginalnych lampach!

W to nie uwierzę. Katody tych lamp MUSZ¡ być już wypalone!

sledz napisało:
Ja w swoim wzmacniaczu mam 4 tetrody i 4 pentody od czterech lat i nic nie wskazuje na to, aby nie pociągnęły jeszcze przynajmniej połowy z tego.

Tetrody zakładam, że 6L6, a 12AX7 (ECC83), którą prawdopodobnie wziąłeś za pentodę, jest podwójną triodą.

sledz napisało:
Poza tym to nie jest taki znowu wielki wydatek - 100W + 4 sztuki na preampie to wyjdzie jakieś 400 zł na kilka lat

Wydjzie trochę drożej jeśli kupisz kwadre, żeby nie było potem nieciekawych zjawisk. Klasa AB i B potrzebuje jak najbardziej zbliżonych do siebie parametrami par/kwadr lamp na koñcówce mocy

sledz napisało:
Chociaż z drugiej strony: W death metalu i tak liczy się tylko siara i decybele, lampa Ci nie potrzebna

death to nie jest jak największa ilość siary, brzmienie też się liczy.

sprawd¼ naszą rodzimą produkcję
http://www.mgamp.com/produkty.html
możesz combo na 2x12 sobie sprawić za niecałe 2700
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sro Kwi 08, 2009 9:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:

W to nie uwierzę. Katody tych lamp MUSZ¡ być już wypalone!

Co niektóre basowe Ampegi śmigają aż miło. Choć mam u siebie w mieście sklep z używanymi gratami i jakiś czas temu stał tam SVT z początku lat siedemdziesiątych, chciałem na nim pograć z basem, ale sprzedawca powiedział, że siedzą tam oryginalne lampy i już z basem licho brzmią.

Cytat:

Tetrody zakładam, że 6L6, a 12AX7 (ECC83), którą prawdopodobnie wziąłeś za pentodę, jest podwójną triodą.

Fakt, pomyłka, biję się w pierś. Triody - 12AX7, tetrody 6550 (no i omyłka gwarantowana ).

Cytat:

Wydjzie trochę drożej jeśli kupisz kwadre, żeby nie było potem nieciekawych zjawisk. Klasa AB i B potrzebuje jak najbardziej zbliżonych do siebie parametrami par/kwadr lamp na koñcówce mocy

Racja.

Cytat:

death to nie jest jak największa ilość siary, brzmienie też się liczy.

(-:

Cytat:
sprawd¼ naszą rodzimą produkcję
http://www.mgamp.com/produkty.html
możesz combo na 2x12 sobie sprawić za niecałe 2700

Sam mam MG od prawie roku i spisuje się świetnie.

Wpisów: 129
Miasto: Kalisz
Kapela: The Removal Machine
WpisWysłany: Czw Kwi 09, 2009 2:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Głowa i paka...

Moim zdaniem nie ma sensu zabierać się za coś gorszego niż:

Ashdown Fallen Angel
Randall RH 50
Peavey Valveking

Z paczek polecę 1960 Marshalla - żaden kosmos (wielu wręcz powie, że cienizna), ot klasyka.

Można też powyższe piece kupić w wersji combo.

Cudowanie z hybrydami, tranzystorowymi headami to moim zdaniem bzdura. Ani to wygląda, ani brzmi.

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: