|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 6:18 Temat wpisu: glowa + paczka |
|
|
Chce zmienic swoje obecne naglosnienie czyli Peaveya express112. Po jego sprzedaniu i dolozeniu jakiegos tam grosza bede mial 1000 zl. Mysle o jakims lepszym naglosnieniu chodz to nie jest znowu takie zle no ale coz. Zastanawiam sie nad polaczeniem wlasnie glowa i paczka tylko ze nie wiem czy na cos sensownego wystarczy mi kasy. Jesli jest cos no, co najwyzej do 1500 zl na co warto zwrocic uwage i mozna pograc to dawajcie jakies informacje. _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 8:12 Temat wpisu: |
|
|
| Obadaj ofertę Randalla, tam chyba coś powinno być. A z drugiej strony koniecznie to musi być head plus paczka? Może na początku dobry wzmak, a potem do niego jeszcze dokupić dodatkowe nagłośnienie? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 8:46 Temat wpisu: |
|
|
Wątpię, żebyś za taki pieniądz kupił rozsądną głowę i rozsądną paczkę. Co najwyżej możesz pomyśleć nad "rozwojowym" wzmakiem i gorszą kolumną, którą w przyszłości wymienisz. Na odwrót, moim zdaniem, tylko wtedy, kiedy jesteś bardzo zadowolony ze swojej gitary. No, chyba że myślisz o tranzystorowym ścierwie, to inna sprawa  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 839 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 12:12 Temat wpisu: |
|
|
Obecnie to teraz mam niezly wzmak calkiem jestem z niego zadowolony ale chcialbym jednak cos lepszego stad pomysl na glowe i pake. Z tego co wywnioskowalem to chyba bede musial na to wywalic cos okolo 2,5 kola aby moc w miare przyzwoicie brzmiec. Co do grania na lampach to szczerze mowiac, przyznam sie sie nie mialem okazji grac na zadnej lampowce. Ponoc roznica jest ogromna z tym ze lampy trzeba wymieniac i to nie tak znowu zadko. _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 1:29 Temat wpisu: |
|
|
Do gitary tylko lampa, a do basu też W sprzęcie gitarowym lampa to, w sumie, standard. Coraz więcej produkuje się budżetowych wzmacniaczy hybrydowych, które z lampowym brzmieniem wiele wspólnego nie mają, ale to już kwestia marketingu - lampa jest, więc jest OK - co już sporo tłumaczy. Czy lampy wymienia się często? Zależy z jaką częstotliwością grasz, jak traktujesz wzmacniacz i jakie lampy kupujesz. Wzmacniacze z lat 70 dziś grzmią aż portki fruwają na oryginalnych lampach! Ja w swoim wzmacniaczu mam 4 tetrody i 4 pentody od czterech lat i nic nie wskazuje na to, aby nie pociągnęły jeszcze przynajmniej połowy z tego. Poza tym to nie jest taki znowu wielki wydatek - 100W + 4 sztuki na preampie to wyjdzie jakieś 400 zł na kilka lat Chociaż z drugiej strony: W death metalu i tak liczy się tylko siara i decybele, lampa Ci nie potrzebna  _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 6:37 Temat wpisu: |
|
|
| Dobre lampy to jest już naprawdę spory wydatek. Wydaje mi się, że niespecjalnie opłaca się kupować takie pseudolampowe konstrukcje jak np. peavey valveking. Z dobrych i naprawdę tanich lamp to ponoć warto się tylko zastanowić nad Randallem Rg 50TC (niecałe dwa tysiące kosztuje chyba). Ja tam bym celował w jakiś udany tranzystor, pó¼niej do niego paczkę. Wszystko zależy od funduszy. |
|
|
|
|
|
|
gkoz ~user

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 7:37 Temat wpisu: |
|
|
| sledz napisało: | Do gitary tylko lampa, a do basu też W sprzęcie gitarowym lampa to, w sumie, standard. |
W 100% się zgadzam
| sledz napisało: | | Wzmacniacze z lat 70 dziś grzmią aż portki fruwają na oryginalnych lampach! |
W to nie uwierzę. Katody tych lamp MUSZ¡ być już wypalone!
| sledz napisało: | | Ja w swoim wzmacniaczu mam 4 tetrody i 4 pentody od czterech lat i nic nie wskazuje na to, aby nie pociągnęły jeszcze przynajmniej połowy z tego. |
Tetrody zakładam, że 6L6, a 12AX7 (ECC83), którą prawdopodobnie wziąłeś za pentodę, jest podwójną triodą.
| sledz napisało: | Poza tym to nie jest taki znowu wielki wydatek - 100W + 4 sztuki na preampie to wyjdzie jakieś 400 zł na kilka lat  |
Wydjzie trochę drożej jeśli kupisz kwadre, żeby nie było potem nieciekawych zjawisk. Klasa AB i B potrzebuje jak najbardziej zbliżonych do siebie parametrami par/kwadr lamp na koñcówce mocy
| sledz napisało: | Chociaż z drugiej strony: W death metalu i tak liczy się tylko siara i decybele, lampa Ci nie potrzebna  |
death to nie jest jak największa ilość siary, brzmienie też się liczy.
sprawd¼ naszą rodzimą produkcję
http://www.mgamp.com/produkty.html
możesz combo na 2x12 sobie sprawić za niecałe 2700 |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 9:37 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: |
W to nie uwierzę. Katody tych lamp MUSZ¡ być już wypalone!
|
Co niektóre basowe Ampegi śmigają aż miło. Choć mam u siebie w mieście sklep z używanymi gratami i jakiś czas temu stał tam SVT z początku lat siedemdziesiątych, chciałem na nim pograć z basem, ale sprzedawca powiedział, że siedzą tam oryginalne lampy i już z basem licho brzmią.
Tetrody zakładam, że 6L6, a 12AX7 (ECC83), którą prawdopodobnie wziąłeś za pentodę, jest podwójną triodą. |
Fakt, pomyłka, biję się w pierś. Triody - 12AX7, tetrody 6550 (no i omyłka gwarantowana ).
Wydjzie trochę drożej jeśli kupisz kwadre, żeby nie było potem nieciekawych zjawisk. Klasa AB i B potrzebuje jak najbardziej zbliżonych do siebie parametrami par/kwadr lamp na koñcówce mocy |
Racja.
death to nie jest jak największa ilość siary, brzmienie też się liczy. |
(-:
Sam mam MG od prawie roku i spisuje się świetnie. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
mazdah +Redaktor

Dołączył: 01 Gru 2006 Wpisów: 129 Miasto: Kalisz Kapela: The Removal Machine
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 2:59 Temat wpisu: |
|
|
Głowa i paka...
Moim zdaniem nie ma sensu zabierać się za coś gorszego niż:
Ashdown Fallen Angel
Randall RH 50
Peavey Valveking
Z paczek polecę 1960 Marshalla - żaden kosmos (wielu wręcz powie, że cienizna), ot klasyka.
Można też powyższe piece kupić w wersji combo.
Cudowanie z hybrydami, tranzystorowymi headami to moim zdaniem bzdura. Ani to wygląda, ani brzmi. _________________ www.basoofka.net
"If you play a wrong note, then shame on you, but if you play the wrong note twice, then you're playing jazz" |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|