|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Chomik ~user
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 4:12 Temat wpisu: Gitara klasyczna bąd¼ akustyczna |
|
|
Siemanko
Mam kilka pytañ, a mianowicie:
1) Jaka jest różnica między gitarą klasyczną a akustyczną.
2) Czy po ujżeniu filmiku gdy ktoś gra na gitarze akustycznej mogę tak samo lub wmiare podobnie zagrać to samo na klasycznej? I na odwrót.
3)Którą gitarę polecacie kupić, klasyczną czy akustyczną |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 6:30 Temat wpisu: |
|
|
1) głównie profilem gryfu (klasyczna ma na calej długości taką samą szerokoś natomiast w akustycznej gryf zwęża sie do główki) oraz strunami (zaraz sie znajdą tacy co powiedzą że wpakowali do klasyka metalowe struny ale ja myśle że do akustyka powinny byc metalowe a do klasyka nylonowe bo inaczej troche mija sie z celem)
2)niektóre rzeczy tak ale nie wszystko i problem zaczyna sie zwykle gdy trzeba coś sprawnie zagrac palcami (w klasycznej sa wieksze odstępy między strunami)
3) to już ty musisz sprecyzowac jak chcesz grac |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 8:42 Temat wpisu: |
|
|
Klasyczna ma szerszy gryf, co automatycznie powoduje większe odstępy między strunami. Do gitary klasycznej zakładamy TYLKO I WY£¡CZNIE struny nylonowe.
Generalnie gitara to gitara, zagrasz na każdej to samo(chyba, że Ci progów braknie )
Klasyczna służy do grania rzeczy klasycznych. Tzn. raczej nie pograsz sobie akordami. Inaczej, pograć pograsz, ale nie będzie to brzmiało super.
Natomiast na akustycznej wszystko zabrzmi dobrze. Na takiej można i akordami i nie tylko. Oczywiście niektóre rzeczy zabrzmią lepiej na klasycznej niż na akustycznej, jednakże wg mnie akustyczna ma dużo szerszy wachlarz zastosowañ, więc polecałbym właśnie tą.
No i dużo łatwiej jest przejść z akustycznej na elektryczną niż z klasycznej  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Gitara |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|