Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Gitara klasyczna bąd¼ akustyczna

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chomik
~user

Wpisów: 5
Miasto: Płock
WpisWysłany: Pon Sty 25, 2010 4:12    Temat wpisu: Gitara klasyczna bąd¼ akustyczna  Zacytuj zaznaczone      

Siemanko
Mam kilka pytañ, a mianowicie:
1) Jaka jest różnica między gitarą klasyczną a akustyczną.
2) Czy po ujżeniu filmiku gdy ktoś gra na gitarze akustycznej mogę tak samo lub wmiare podobnie zagrać to samo na klasycznej? I na odwrót.
3)Którą gitarę polecacie kupić, klasyczną czy akustyczną
Ogląda profil użytkownika   
Adder
~user

Wpisów: 241
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Pon Sty 25, 2010 6:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

1) głównie profilem gryfu (klasyczna ma na calej długości taką samą szerokoś natomiast w akustycznej gryf zwęża sie do główki) oraz strunami (zaraz sie znajdą tacy co powiedzą że wpakowali do klasyka metalowe struny ale ja myśle że do akustyka powinny byc metalowe a do klasyka nylonowe bo inaczej troche mija sie z celem)
2)niektóre rzeczy tak ale nie wszystko i problem zaczyna sie zwykle gdy trzeba coś sprawnie zagrac palcami (w klasycznej sa wieksze odstępy między strunami)
3) to już ty musisz sprecyzowac jak chcesz grac
Ogląda profil użytkownika   
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Pon Sty 25, 2010 8:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Klasyczna ma szerszy gryf, co automatycznie powoduje większe odstępy między strunami. Do gitary klasycznej zakładamy TYLKO I WY£¡CZNIE struny nylonowe.
Generalnie gitara to gitara, zagrasz na każdej to samo(chyba, że Ci progów braknie )

Klasyczna służy do grania rzeczy klasycznych. Tzn. raczej nie pograsz sobie akordami. Inaczej, pograć pograsz, ale nie będzie to brzmiało super.

Natomiast na akustycznej wszystko zabrzmi dobrze. Na takiej można i akordami i nie tylko. Oczywiście niektóre rzeczy zabrzmią lepiej na klasycznej niż na akustycznej, jednakże wg mnie akustyczna ma dużo szerszy wachlarz zastosowañ, więc polecałbym właśnie tą.

No i dużo łatwiej jest przejść z akustycznej na elektryczną niż z klasycznej Smile

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: