|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Chomik ~user
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 4:37 Temat wpisu: Gitara Klasyczna a basowa |
|
|
Siemanko!
Mam pytanie, otóż:
Chciałbym pograć trochę na basie, ale zanim to zrobię chciałbym kupić sobie gitarę klasyczną, i nasuwa się pytanie, gdy już nauczę się grać na klasyku, nie będzie problemem gra na basie? Klasyk ma 6 strun, a bas zaledwie 4. Gdy już będę posiadał obydwie gitary, chciałbym nimi na przemian grać, ale czy nie będzie mi się mieszać? Sądzę że to kwestia przyzwyczajenia się. Co o tym sądzicie? Powinienem zdecydować się na jedną gitarę?? Jestem ambitny i będę dużo ćwiczył.Głównie chciałbym zostać basistą, ale też na klasyku od czasu do czasu pobrzdękać.
Czekam na wasze opinie. |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 6:16 Temat wpisu: |
|
|
Tak naprawdę to są dwie różne gitary i inaczej się na nich gra, ale na pewno nie będzie tak, że będzie Ci się mieszać jak będziesz raz grał na tej a raz na tej. Siatkówka z koszykówką też Ci się miesza jak grasz raz w to a raz w tamto?  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:00 Temat wpisu: |
|
|
Technicznie, poza rozciągnięciem i "rozgrzaniem" palców, gra na gitarze klasycznej Ci nie da (ale też w niczym nie przeszkodzi). Za to z całą pewnością poszerzy Twoją wiedzę o tym instrumencie i pozwoli Ci w jakiś sposób zrozumieć to, co się z nim robi - także w kontekście pó¼niejszej gry na basie. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
lukaszZLO ~user
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 10:56 Temat wpisu: |
|
|
Nasz gitarzysta gra na pianinie, gitarze klasycznej, elektrycznej, basie, śpiewał i starał się jeszcze na perkusji jakoś grać, ale coś mu słabo szło.
Zaczynał od gitary klasycznej, i nie jest jakimś wirtuozem, ale grać umie.
Ja też gram na perkusji, basie, i growluje.
Każdy instrument poszerza twoją wiedzę o muzyce, a nauczyć się poruszać palcami po gryfie to podstawa. Gra palcami na klasyku i basie to jednak dwie różne rzeczy. Jednak jako perkusista wiem, że każda część twojego ciała musi myśleć co innego ale jednak mieć ze sobą kontakt, czyli musisz przezwyciężyć odruchy. Jak grasz na basie nie grasz kciukiem (chyba że grasz klangiem, ale to kolejna technika), tylko kciuk na przetwornik i jedziesz.
Moim zdaniem nie opłaca sie kupować klasycznej gitary jeśli masz zamiar grać na basie. Kup od razu bas. Nie marnuj kasy! |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|