Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
[ESI Maya44] Jaki mikser / mikrofon / kable do wokalu?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
htzfaraon
~user

Wpisów: 2
Miasto: Wwa
WpisWysłany: Nie Paź 11, 2009 6:24    Temat wpisu: [ESI Maya44] Jaki mikser / mikrofon / kable do wokalu?  Zacytuj zaznaczone      

Cześć,
Jestem posiadaczem karty Maya44, pracuje głównie na Fruity Loops Studio 8 i robię bity. Teraz chce zająć się nagrywaniem wokalu.

1. Co najlepiej kupić do tej karty żeby nagrać z jak najwyższą jakością (bez zakłóceñ, szumów)?

2. Kable ponoć najważniejsza rzecz. Więc lepiej mi kupić mikser i dopiero pod mikser(jaki?) podłączyć majka kablem xlr-xlr, czy nie koniecznie mi ten mikser się przyda i kupić kabel Jack-xlr i od razu pod kartę podpinać majka?

3. Do nagrañ wokalu jaki dynamiczny majk będzie najrozsądniejszym wyborem aby miał ładne brzmienie?

Pozdrawiam:)
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Nie Paź 11, 2009 9:59    Temat wpisu: Re: [ESI Maya44] Jaki mikser / mikrofon / kable do wokalu?  Zacytuj zaznaczone      

Do nagrania wokalu mikser Ci się nie przyda. Chyba, że karta nie ma regulacji głośności, ale to można w programie zawsze.
Co do mikrofonu, to do nagrywania wokalu używa się pojemnościowych.

~user

Wpisów: 2
Miasto: Wwa
WpisWysłany: Pon Paź 12, 2009 9:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Mhm, bo w sklepie muzycznym sie dowiedzialem ze lepiej zainwestować w mikser gdyż mikrofon połączony z nim kablem XLR->XLR będzie miał mocniejszy sygnał i w mikserze jest to zasilanie phantom (choć moja d¼więkóweczka tez ma ale nie testowałem) Mikser tak czy tak bedzie podłączony na dużego JACK'A pod tę kartę. Przyda się myśle taki mikser jak wpadnie jakis kumpel zeby cos nagrać bede mógł być realizatorem i czasem daloby rade jakiśbattle fristajlowy wykombinować ze znajomymi.
Sam typowałem mikser firmy SoundCraft COMPACT 4 z uwagi na stosunek jakość/cena. Może jakieś sugestie?

Nie mam "komory" wygłuszonej do pojemnościówki JESZCZE. Gdyż przymierzam sie do zrobienia czegoś komoro-podobnego tyle ze z grubej tkaniny, dysponuje także wytłoczkami od jajek.
W sklepie proponowano mi MXL990 do wokalu zaś znajomy odradza sugerując zeby dołożyć i kupić OKTAVÊ co polecicie mnie by zainwestować??Smile
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Wto Paź 13, 2009 10:48    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

htzfaraon napisało:
Mhm, bo w sklepie muzycznym sie dowiedzialem ze lepiej zainwestować w mikser gdyż mikrofon połączony z nim kablem XLR->XLR będzie miał mocniejszy sygnał i w mikserze jest to zasilanie phantom (choć moja d¼więkóweczka tez ma ale nie testowałem)

Więc tak. Jeśli masz dobrą kartę d¼więkową, to w niej też powinieneś mieć wejście XLR. W E-MU Tracker Pre są dwa wejścia XLR w tym samym gnie¼dzie co jack. Swoją drogą bardzo ciekawie jest to rozwiązane. Maksimum funkcjonalności, minimum przestrzeni

Jeśli nie masz w karcie XLR, to spróbuj po prostu przez jacka. Myślę, że różnicy nie zauważysz, chociaż pewien nie jestem.

Jeśli chodzi o phantom to używa się go jedynie przy mikrofonach pojemnościowych. Jest to dodatkowe zasilanie, którego potrzebują właśnie pojemnościówki. Jeśli podłączasz dynamiczne, to tego nie używasz.

Moim zdaniem chcą Cię po prostu naciągnąć na mikser

Cytat:
Mikser tak czy tak bedzie podłączony na dużego JACK'A pod tę kartę. Przyda się myśle taki mikser jak wpadnie jakis kumpel zeby cos nagrać bede mógł być realizatorem i czasem daloby rade jakiśbattle fristajlowy wykombinować ze znajomymi.

Chyba, że myślisz tak przyszłościowo.

Cytat:

Sam typowałem mikser firmy SoundCraft COMPACT 4 z uwagi na stosunek jakość/cena. Może jakieś sugestie?

Moim zdaniem zły wybór.

Znalezione na jakimś forum:
"Jesli chodzi o impedancje wejscia ''gitarowego'' to tutaj akurat jest wszystko OK. Przetworniki gitar elektrycznych mają impedancje rzędu kulkadziesiąt kOhm (te lepsze nawet kilka kOhm) wiec impedancja 300kOhm praktycznie nie stanowi rzadnego obciązenia dla przetwornika gitarki czyli nie ma negatywnego wplywu na brzmienie.
Problemem ''brzmieniowym'' jest tutaj poprostu kiepskie rozwiązanie samego układu przedwzmacniacza."

Poza tym mikser powinien mieć minimum 4 wejścia na jack i XLR. Ten ma tylko dwa. Nie zdziałasz na nim za wiele, a o nagrywaniu perkusji możesz zapomnieć Smile

Jak myślisz o zakupie jakiegoś urządzenia, to pierwsze co robisz to czytasz o nim opinie innych użytkowników w necie. Jak się wahasz, to wtedy pytaj Smile

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: