Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
elektryk + nowicjusz
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TheLastIdiot
~user

Wpisów: 7
WpisWysłany: Nie Paź 04, 2009 6:33    Temat wpisu: elektryk + nowicjusz  Zacytuj zaznaczone      

Otóż moim marzeniem zawsze było granie na gitarze elektrycznej. Zebrałem więc trochę funduszy i postanowiłem ową kupić. Oczywiście wraz z tą chwilą zaczynają się schody. Mam około 1000 zł i nie wiem jaka gitara będzie dobra dla początkującego. Nie mam żadnego doświadczenia w graniu na gitarze, więc liczę na waszą pomoc w dokonaniu wyboru. mam 15 lat i nie jestem zbyt dobrej budowy (~165-70 -.-'), więc najlepiej aby sprzęt mnie nie przeważył
Kiedy już się zdecyduje, trzeba będzie przejść się do jakiegoś sklepu i kupić wiosełko. Jakie sklepy polecacie w okolicy Gdañska i Elbląga?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Paź 05, 2009 12:30    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oj bracie...

Na tym forum wielu ludzi poruszalo juz ten temat i wiele moglbys sie dowiedziec z ich przeczytania lecz powiem szczerze ze rozumiem po czesci z jakiego powodu ludzie zakladaja te same tematy. Chcesz dokladnie konkretnej odpowiedzi dla wlasnej osoby wiec coz, bede dobry wujek z ameryki i wyloze Ci swoje smety
Wiec do przodu!!!

Na poczatku pragne pogratulowac marzenia
Granie na instrumencie to nie jest tylko hobby niestety. Wiaze sie to z wieloma kosztami, za rowno tymi zmiejszajacymi wage twojego portfela jak i pozbawiajacymi CIe czasu, energi wystawiajac twoje ambicje i zaangazowanie na wielka probe... Brzmi to troche strasznie ale w tym hobby musisz sie niestety odnalezc. Fajna jest sprawa ze to twoje marzenie a nie nagla zachcianka co moze swiadczyc o tym ze wystarczy Ci checi, zapalu i zamilowania aby osiagnac na swoim wiosle wiecej niz tylko granie 2 akordow na krzyz Smile Moze to co czytasz jest dosc dziwne ale bez uswiadomienia sobie tego nigdy nie osiagniesz tego o czym tak bardzo marzysz. Aby byc dobrym i zadowolonym ze swojego grania trzeba naprawde wlozyc w to duzo pracy i wyrzeczen na co licze Cie stac

Dobra koniec tych mentalnych wywodow, chyba za duzo mam psychologii na studiach i mi sie odbija w zyciu prywatnym ;P Mimo to prosze rozpatrz te slowa i zastanow sie czy podolasz bo szkoda marnowac czas i pieniadze co moze wiazac sie z wqrwieniem i niezadowoleniem z wlasnej osoby i zakupow.

Co do spraw technicznych. Ludzie roznie gadaja. Jedni ida ciagle w durnym jak dla mnie przekonaniu, ze najpierw trzeba kupic sobie pudlo a pozniej ewentualnie wymienic na elektryka bo niby latwiej sie gra. Coz latwiej sie gra harcerskie pierdoly przy kielbasie i druchach boruchach. Moc elektryka przemawia do wszystkich i o to wlasnie w tym chodzi a jak dla mnie to duzo trudniej sie pozniej przerzucic na elektryka ktorego w koncu tak bardzo pragniemy. PS: pewnie za chwile sie pol forum dojebie ze nie mam racji ale jak juz pisalem to moje smety, chcecie piszcie swoje ;D).

Kontynuujac... Powiem szczerze, ze ilosc kasy jaka masz na sprzet nie jest zbyt wielka ale jak na poczatek moze cos sie znajdzie. Widzisz, zle jest kupic sprzet kiepskiej klasy, bo

A - ni to gra
B - ni wyglada
C - latwo sie zrazic bo przyjemnosc z grania nie jest zbyt wielka.

Osobsicie preferowalbym na twoim miejscu kupic sobie jakas uzywke z allegro. Fakt faktem jest to, jak wielu mowi, loteria bo nie wiesz co kupisz, ale jak ktos ma duzo pozytywow to nie ma sie co obawiac o kase a w twoim przedziale cenowym to kazda uzywka bedzie lepsza od nowki tym bardziej jak ma Ci starczyc na reszte sprzetu Tutaj pojawia sie kolejne pytanie co bedziesz chcial z ta gitara robic, jaka dzwieki bedziesz chcial z niej wydobywac w sensie co bedziesz na niej gral. Ma to znaczenie bo generalnie sa gitary przystosowane bardziej badz mniej do pewnych styli muzycznych. Jest to zalezne od przystawek jak i calej reszty spraw ktore nic CI teraz nie powiedza . Napisz mneij wiecej jaki styl bedziesz uprawial na tym wiosle to pomyslimy co dalej!

PS: pisales cos o gabarytach sprzetu w porownaniu do twojej postury. Jak dla mnie to dosc smieszne porownanie Gitara raczej nie wazy 20 kg zeby miala Cie przewazac bys padal na morde zawsze jak zalozysz ja na pasek i wstaniesz!!! Mysle ze o to sie zupelnie nie powinienes martwic. To juz wieksze znaczenie ma to jak grube masz palce niz to ile gitara wazy

Kolejnym aspektem jest wybor wzmacniacza. Musisz pod cos to wioslo podlaczyc. Tu mamy kolejny wydatek. Mysle ze jako poczatkujacy raczej nie masz juz z miejsca kapeli i nie jedziecie na woodstock wiec potrzebny Ci piec ktory pozwoli CI swobodnie cwiczyc i rozwijac swoje umiejetnosci w domowym zaciszu przy okazji brzmiac w miare OK co za ta kase nie jest w cale latwe... W tym wypadku musimy poszukac jakies przynajmniej 15W z jakims glosnikiem 8 cali lub wiekszym. W porownaniu z basem do gitary wystarczy te 15 W bo w przypadku basu np kupienie pieca 15W to tak jakbys kupil wzmak by na nim pierdziec a nie grac. Za ta kase w sumie tez polecam CI uzywke bo kupisz cos duzo lepszego niz z nowych spraw a w zmakach raczej nie ma sie za wiele co popsuc wiec bez obaw.

Tutaj masz kilka propozycji jak dla mnie calkiem niezlych:

http://allegro.pl/item762800526_randall_rx25rm_fotswitch_marshall_stan_sklepowy.html

http://allegro.pl/item761059450_kombo_gitarowe_laney_lx_20d.html

Wazna sprawa jesli chodzi o wzmaki jest to co posiadaja. Jesli maja jakis w miare kompletny equalizer z efektami to mozna na nich juz cos ukrecic tym bardziej jesli jest to Laney czy Randall Za jakis czas jak sie w to wkrecisz zaczniesz sobie wymienaic sprzet itd. Hehehe to dopiero frajda ;D

Reszta osprzetu to przede wszystkim Kabel (niezbedne), pasek do wiosla ( w sumie opcjonalne lecz zmuszajace do grania na siedzaco wiec lepiej zakupic pasidlo jakies), ewentualnie nowe struny bo nie wiem jakie beda we wiosle, ktore kupisz, no i oczywiscie kostki. Duzo by CI mowic o typach kostek i strun wiec narazie obczaj struny, ktore dostaniesz z wioslem a co do kostek to hmmm. W sumie musisz sam ocenic jakimi gra Ci sie najlepiej. Polecam kupic sobie jedna srednia i jedna gruba koche. Zobaczysz co lezy CI lepiej w lapie. Pozostaje jeszcze kwestia pokrowca do wiosla ale to juz musisz zdecydowac sam, tego wyjasniac CI nie musze...
Za ten osprzet zaplacisz mysle ok 100 co pozwoli Ci juz w sumie na pelne cieszenie sie z grania.

W sumie to chyba z podstaw wszystko na razie. Napisz do czego to wioslo ma byc to pomyslimy co dalej a tym czasem 3m sie i nie rezygnuj z marzen!!!

pozdrawiam \,,/

~user

WpisWysłany: Pon Paź 05, 2009 2:19    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Prawdopodobnie gdybym napisał, że preferuję rocka to byłoby zbyt ogólne pojęcie zważając na to, iż ma on kilkanaście gatunków. Mając gitarę w rekach zapewne kaleczyłbym (wróć, próbowałbym kaleczyć) na niej jakieś fajne piosenki, które mi się podobają. Na przykład papa roach, nirvane, nie zabrakłoby miejsca dla kilku iron manów z Black Sabbath, Systemu czy greenowego daya.

Podałeś linki do piecyków za 400. Zakładając, że któryś z nich zostanie moim wybrankiem (no comments) to zostanie mi 600 na (jak to ty mówisz) wiosło.
Mam nadzieję, że chociaż trochę Cię naprowadziłem.

P.S. Dziękuję dobroduszny wujaszku Sam'ie
Mam nadzieję, że moje jedno ramie nie stanie się znacznie dłuższe od drugiego po zagraniu kilka razy na sprzęcie

2 P.S. Mój znajomy chciałby sprzedać gitarę Dimavery ST-203 nie wiem czy to dobra firma, ale ona chce za nią 250 zł, co pozostawia mi 750zł na wzmacniacz. Czy to dobra decyzja?
SadaM
*Moderator

WpisWysłany: Pon Paź 05, 2009 6:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
Na przykład papa roach, nirvane, nie zabrakłoby miejsca dla kilku iron manów z Black Sabbath, Systemu czy greenowego daya.

To mi wystarczy w zupelnosci. Na podstawie tego proponowalbym osobiscie gitary typu fender, epiphon, cort. ksztalt jest juz sprawa twojego gustu bo nie wiem czy preferujesz straty, les paule czy inne lutnicze fantazje.

Cytat:
Podałeś linki do piecyków za 400. Zakładając, że któryś z nich zostanie moim wybrankiem (no comments) to zostanie mi 600 na (jak to ty mówisz) wiosło.

Musisz pojac ze nawet najlepsze wioslo na przechujowym piecu bedzie gralo do dupy wiec wzmacniacz jest sprawa bardzo wazna.

Cytat:
P.S. Dziękuję dobroduszny wujaszku Sam'ie

Prosze. Dla mnie dostatecznym powodem aby Ci pomoc jest zam fakt ze chcesz isc w ta tajemnciza przygode jaka jest granie na instrumentach.

Cytat:
Mam nadzieję, że moje jedno ramie nie stanie się znacznie dłuższe od drugiego po zagraniu kilka razy na sprzęcie

O to sie nie martw, z badan wynika ze wszyscy gitarzysci po pewnym czasie maja jeden z barkow nizej badz wyzej wiec i tak Cie to nie ominie. I na Ciebie czas przyjdzie

Teraz do rzeczy. Tutaj masz kilka gitar ktore jak dla mnie sa na jakims poziomie za ta kase:

1)

http://allegro.pl/item759757992_rewelacyjna_gitara_elektr_cort_x2_czarna_gratisy.html

calkiem niezle wioselko, ma 24 progi, obnizone struny, 2 humby wiec jakas moc juz to ma.

2)

http://allegro.pl/item762642019_gitara_elektryczna_cort_g254_polecam.html

na tym tez da sie juz pograc ale musialbys dolozyc troche kasy jeszcze na reszte pierdol bo pamietac musisz dodatkowo o kosztach wysylki.

3)

http://allegro.pl/item757769204_epiphone_les_paul_special.html

to wioslo jest calkiem fajne. Dobra sprawa jest wymieniony przetwornik plus niska akcja strun. Chujnia ze 22 progi ale to juz sam musisz zdecydowac czy bedziesz grajac solowki siegal az tak wysoko.

4)

http://allegro.pl/item762930734_gitara_mayones_ktm_2.html

szczerze powiedziawszy, gdybym mial troche grosza to sam chetnie bym sobie takie wioslo sprezetowal. Co do poleskiego Mayoneza to nie trzeba miec raczej obaw, zreszta zdjecia mowia same za siebie

To sa jako takie, jak dla mnie, propozycje z ktorych powinienes byc zadowolony. Napisz co o tym sadzisz i pomyslimy co dalej

[ Dodano: Minutę temu ]
Cytat:
2 P.S. Mój znajomy chciałby sprzedać gitarę Dimavery ST-203 nie wiem czy to dobra firma, ale ona chce za nią 250 zł, co pozostawia mi 750zł na wzmacniacz. Czy to dobra decyzja?

z tego co zauwazylem to jest to dosc tepa gitara i gra na niej raczej nie jest przyjemnoscia. To wioslo nowe kosztuje 350 zl do czego dokladaja jeszcze jakies pierdoly typu kabel, pokrowiec itd co tym bardziej dla mnie jest podejzane. Osobiscie stwierdam ze ta gitara nadaje sie jedynie na podpalke do grila a nie do grania. Gralem na wioslach nowych do 500 zl i najczesciej sa to okrutnie tepe, no mzoe czasem nie jakos okrutnie tragicznie brzmiace gitary, na ktorych gra sie niefajnie. Zreszta, wez jej wioslo do lapy i ograj. Zobaczysz ze gra sie mimo wszystko dosc kiepsko. Dla porownania mozesz sobie skoczyc dl jakiegos sklepu muzycznego i obczaic np gitare za 2000 zl a wtedy juz zrozumiesz dokladnie co mam na mysli.

~user

WpisWysłany: Pon Paź 05, 2009 8:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

To zrobię tak:
Spróbuję wylicytować gitarkę, która podałeś za 200 cena wstępna.
A jeśli mi się nie uda to sprawdzę Dimavery ST-203 bo porównanie już mam u innej koleżanki.
Ewentualnie zdecyduję się na jedną z pozostałych.
SadaM
*Moderator

WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 12:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

MAm dziwne przeczucie ze chcesz wydac na granie jak najmniej... Licze ze jest bledne... Ja na twoim miejscu nie zastabawialbym sie i bralbym mayoneza ale to moje odczucie. Poprostu ta gitara jest najbardziej pewna ale inne propozycje tez nie sa najgorsze. Decyzja nalezy do Ciebie jednak kupowanie kiepskiej gitary i to jeszcze uzywanej mysle ze na wiele CI sie nie zda. Zrobisz jak zechcesz, powodzenia !!!
~user

Wpisów: 320
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 8:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wtrącę swoje trzy grosze.

1. Dimavery odpada, ten sam kał, co Sky Way'e i inne.
2. Wzmacniacz - na Twoim miejscu kupiłbym na allegro możliwie najtañszą pierdziawkę, a takie można wyrwać nawet za 100 zeta. Będzie to co prawda tylko słychać i nic więcej, o czymś takim, jak brzmienie, ale na początek do ćwiczeñ wystarczy, a jak dozbierasz, sprzedasz to bez straty, lub z niewielkim ubytkiem, kupisz sobie już coś fajnego, jakiegoś peaveya bandita, voxsa, albo używkę marshalla valvestate.
3. Gitara - tak jak koledzy pisali - epiphone, cort, może jakiś flame, czy używany jackson z najniższej serii. I faktycznie lepiej kupić używkę, bo za tą samą kasę, masz gitarę o klasę lepszą od nówek. Aha, unikaj ruchomych mostków jak ognia, tylko stałe w tej cenie.
4. Jak już kupisz, to graj ile wlezie, rozwijaj się i podbijaj świat Bo gitara to piękne hobby, a dla wielu nie tylko hobby, ale też sposób na życie.

Pozdrawiam, odcięty od świata (czyt. internetu) Winterstorm.
TheLastIdiot
~user

WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 1:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W opisie jest napisane, że grał na niej kilka lat.
Czy gitara może tyle służyć bez poważnych uszkodzeñ?
Jeśli zdecyduję się na tego mayonesa (po nazwie wnioskuję, że to świetna firma) to muszę przekazać decyzję siłom wyższym.
Adder
~user

Wpisów: 241
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 2:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jezeli nie jest jakos uszkodzona i byla dobrze przechowywana to z całą pewnościa mozna na niej grać. Najlepiej to by bylo zobaczyć w jakim jest stanie. Ewentualne szlifowanie progow to tez raczej niewielki wydatek
TheLastIdiot
~user

WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 2:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Raczej nie będę mógł zobaczyć w jakim jest stanie przed kupnem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby napisać do sprzedawcy.

A ta w ogóle to czym różni się ten mayones od corta?
Juhas
*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 4:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobra teraz ja. Ja jestem jednym z tych, którzy powiedzą Ci, że najpierw najlepiej kupić sobie akustyka. Dopiero jak się nauczysz grać, to elektryka. Z kilku powodów:
1. Akustyk to mniejszy wydatek i jeśli Ci się jednak odechce po roku, to stracisz mniej kasy
2. Gdy już się nauczysz grać na akustyku, no to przejście na elektryka jest dużo prostsze.
3. Jeśli nie zaczniesz od akustyka, a od razu od elektryka, to potem jak dostaniesz w łapy akustyka, możesz sobie narobić siary, bo się okaże, że nie umiesz grać Smile

itd, itd.

Pamiętaj też, że na elektryku gra się troszę inaczej niż na akustyku.
Ale to już są szczegóły, jeśli wybierzesz najpierw akustyka.

Natomiast co do pieniędzy, to na gitarę wystarczy(polecam jakiegoś Corta, lub Squiera, ale tego z wyższej półki). Oczywiście powinieneś iść ograć kilka gitar z kimś kto się na tym zna.

1000 zł może być mało na piec + gitarę. Piec, tak jak mówili: 15 W na początek wystarczy.

*Moderator

WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 7:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie mialem pewnosci kiedy ale wiedzialem ze nadejdzie ten dzien i chwila kiedy to Juhas wyglosi teorie na temat akustyka
Ja to sprostuje tak. Nie raz pisano o tym na forum wiec poszukaj sobie stary bo kto szuka, ten nie tapla sie w gownie

Cytat:
2. Wzmacniacz - na Twoim miejscu kupiłbym na allegro możliwie najtañszą pierdziawkę, a takie można wyrwać nawet za 100 zeta. Będzie to co prawda tylko słychać i nic więcej, o czymś takim, jak brzmienie, ale na początek do ćwiczeñ wystarczy, a jak dozbierasz, sprzedasz to bez straty, lub z niewielkim ubytkiem, kupisz sobie już coś fajnego, jakiegoś peaveya bandita, voxsa, albo używkę marshalla valvestate.

w jaki sposob 15 latek jest w stanie uzbierac kase na voxa lub marshalla?? Jak juz poczuje troche moc wiosla to bedzie chcial cos wiekszego, zywszego i silniejszego za co musi wybulic nie malo grosza a przypominajac obecne czasy ogranicza go szkola, rodzice i inne tego typu osobiscie sprawy wiec o zdobycie kasy w tym wieku nie jest latwo. Chyba ze chodzi o 18 ;D
Problem tez jest inny. Jesli kupi chujowy piec to moze zrazic sie do tego ze dzwieki beznadziejnie sie oddzywaja, nie jest to to co sobie wyobrazil i slyszal na koncertach swoich ulubionych bandow i w recz nie przypomina gry na gitarze tylko grzebieniu. Takie jest podejscie kogos kto nigdy w tym nie siedzial i chce zaczac grac.

Cytat:
1000 zł może być mało na piec + gitarę

zmiesci sie

PS: co do ogrywania sprzetu w sklepach to jasne, mozesz to zrobic tylko pytanie czy szansa na to ze akurat trafisz na wioslo, powiedzmy ktore upatrzysz sobie na allegro, jest dosc wysokie. Radzilbym CI nie sluchac ludzi w sklepie bo fakt jest duzo poczciwych i sensownych ludzi ale wiekszosc niestety bedzie chciala CI wcisnac shit i zamydlic CI mozg.
Taka moja opinia

+Redaktor

Wpisów: 232
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 9:46    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie wiem skąd ta teoria o akustyku a potem elektryku. Moim zdaniem jest bez sensu. Co do Mayonesa to powiem Ci że przez kilka lat miałem podobny model który od tego z aukcji różnił się jedynie tym że posiadał floydrose. Bardzo lubiłem tą gitarkę i pewnie miałbym ją do dziś lecz niestety uległa wypadkowi w drodze na koncert. Jeśli chodzi o kupowanie gitary na aukcji bez możliwości zobaczenia jej wcześniej to mam mieszane uczucia. Zwied¼ wcześniej kilka sklepów i komisów a może coś znajdziesz no i przynajmniej będziesz mógł to sprawdzić. Co do producenta gitary to oczywiści wiadomo każdy Ci powie Cort, Fender, epiphon itd. ale i tu się trafiają badziewia więc nie kupuj na ślepo czegoś tylko dla tego bo się fajnie nazywa. Prawdę mówiąc to jeśli zaczynasz dopiero zabawę z gitarą to zwróć uwagę na to by była miekka, nie miała ruchomych mostków (bez wajchy) bo i tak tego nie będziesz używał a jeśli użyjesz to rozstroisz gitarę.(tanie modele). Nie kupuj gitar z super promocji tj. gitara + piec za super kasę. Na 90% kupisz shita albo raczej dwa. Po któreś tam, raczej omijaj marki: tenson, sounder, vision, skyway. To tak jak byś kupił gitarę w biedronce. Lepiej kup coś używanego w dobrym stanie ale sprawdzonego producenta. To tak jak byś miał wybór pomiędzy używanym mercedesem a nową syrenką. Nic więcej nie piszę bo długich postów nikomu się nie chce czytać. Powodzenia w nauce gry i pamiętaj nigdy się nie poddawaj. Gitara to nie cymbałki i nie opanujesz jej w kilka dni.

[ Dodano: Minutę temu ]
Cytat:
A ta w ogóle to czym różni się ten mayones od corta?

Nie wiem o którym corcie myślisz? ten g254 tym że ma jeden humb i dwa single, mayones 2 humby. Z uwagi na to że chcesz grać raczej lżejsza muzę proponuję szukać gitary w konfiguracji humb + sigle + single.

*Moderator

WpisWysłany: Wto Paź 06, 2009 11:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Cytat:
raczej omijaj marki: tenson, sounder, vision, skyway.

Tu sie stary nie zgodze
Powiem tak, wszystkie te marki sa do bani lecz sounder wcale nie jest totalnym badziewem. Moja gitarzystka w zespole kupila sobie V-ke soundera z braku oprostu wiekszych funduszy i zapotrzebowaniu na wioslo, nwm male problemy i gitarka jest naprawde niezla. miekki gryf, w miare nisko struny ktore sam obnizalem zreszta i co najwazniejsze, zajebiste pickupy. Moze to i smieszne ale naprawde powalaja na kolana w polaczeniu z Boss MT2. Fakt faktem nie wiem na jaki czort wpitolili tam "floyda" ale to juz inna sprawa. Sama gitara jest naprawde bardzo udana. Coz moze poprostu trafilem na jakis udana jednostke . Mimo wszystko race kupic cos innego do grania lzejszych utworow. Jak dla mnie, to ten mayones to swietna okazja i jak juz psialem, gdybym mial troche grosza sam kupilbym go od tak do pogrania sobie, mimo tego ze mam osobiscie duzo lepsze wioslo w domu

~user

WpisWysłany: Sro Paź 07, 2009 2:53    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

A co myślicie o tym cacku?
http://allegro.pl/item756798650_mayones_ktm_taka_cena_za_profesjonalizm_mp3.html

EDIT:
Napisałem do sprzedawcy tamtego Mayonesa i powiedział, że już sprzedał.
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: