Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
dziwny problem z nagrywaniem - proszę o pomoc

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jim666
~user

Wpisów: 1
WpisWysłany: Pią Sie 13, 2010 8:21    Temat wpisu: dziwny problem z nagrywaniem - proszę o pomoc  Zacytuj zaznaczone      

Witam,

Mam dziwny problem z nagrywaniem gitary. Gdy nagrywam akustyka lub clean, nie ma problemu. Natomiast przy nagrywaniu gitary z przesterem po chwili grania d¼więk zaczyna się ściszać, zupełnie jakby mikrofon zmieniał położenie, ale to na pewno nie o to chodzi, bo jest w jednym miejscu, kabel też się nie rusza. Brzmi to tak jak na nagraniu, które umieściłem w załączniku.

Słychać, że po chwili d¼więk zaczyna się zniekształcać. Gdy zaś zaczynam grać ponownie, znowu jest przez chwilę ok, ale problem się powtarza. Jest to dla mnie spory problem, ponieważ muszę teraz nagrywać pewne rzeczy w domu, dlatego będę wdzięczny za każdą poradę. Próbowałem różne pozycje mikrofonu, przybliżać go, oddalać, ale to nic nie dało.
Dodam, że nagrywam na laptopie - o dziwo, gdy nagrywałem na komputerze stacjonarnym, nie było takiego problemu.

*Moderator

Wpisów: 983
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Nie Sie 15, 2010 10:40    Temat wpisu: Re: dziwny problem z nagrywaniem - proszę o pomoc  Zacytuj zaznaczone      

Wpinasz się gitarą bezpośrednio do karty d¼więkowej, nie jest ona jakaś wyśmienita, a generalnie TAK SIÊ NIE ROBI. Dlatego, że możesz zjarać sobie kartę. Musisz zaopatrzyć się w jakieś urządzenie, które będzie stało pomiędzy gitarą, a komputerem. Najlepiej jakiś mały POD albo zewnętrzną kartę(polecam E-MU Tracker PRE), z którą dostajesz jeszcze w chuj oprogramowania.
~user

Wpisów: 10
WpisWysłany: Sro Lis 23, 2011 11:08    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Musisz kupić lepszą kartę graficzną, najlepiej na PCI.

księgarnia muzyczna

*Moderator

Wpisów: 983
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
Solówki: -2
WpisWysłany: Sro Lis 23, 2011 6:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

klapciat napisało:
Musisz kupić lepszą kartę graficzną, najlepiej na PCI.

Graficzną? Na PCI???
Co to za bzdury??!!

Jeśli graficzna to najwyżej na PCI-E(tak, jest diametralna różnica między PCI, a PCI-E).

Może sobie kupić kartę dźwiękową. Na USB lub Firewire w zupełności wystarczy.

Jeśli się na czymś nie znasz, to nie odpowiadaj.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Nagłośnienie i efekty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: