|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Pantera ~user
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 3:10 Temat wpisu: Dylemat odnosnie kupna mikrofonu... |
|
|
Witam!
W zwiazku z tym, ze straszliwie napalilem sie na cwiczenie wokalu stwierdzilem, iz potrzebuje mikrofonu. Czytalem liczne tematy na forum i musze powiedziec, ze nie rozwialy one wszystkich watpliwosci.
Po co mi mikrofon?
-chcialbym spiewac i jednoczesnie sluchac swojego glosu z glosnika. Mysle, ze pomogloby mi to latwiej kontrolowac bledy, falsze itp. (mam 100W, gitarowy wzmacniacz - cyfrowy; czy mozna taki wykorzystac do wokalu?)
-moglbym podlaczyc pod komputer za pomoca odpowiedniej przejsciowki i nagrywac wokal. Oprocz tego byloby swietnie gdybym mogl dogrywac partie na przyklad na klasyku. Czy mikrofon wokalny (bo glownie do wokalu jest mi potrzebny) dalby sobie rade z rejestrowaniem dzwieku instrumentow?
Nie znam sie na mikrofonach, ale z tego co czytalem tutaj chwalone sa mikrofony Shure. Zwrocilem uwage na Shure PG58 i SM58. Czy jakis z tych modeli moglby spelnic moje oczekiwania? Nie wiem czy moje wymagania nie sa zbyt duze jak na 1 mikrofon...
Kolejnym problemem jest to ile wydac na mikrofon. Roznica w cenie to ok. 200 zl o ile dobrze pamietam. Dopiero zaczynam spiewac, a wiec nie wiem jak mi bedzie szlo za kilka miesiecy/lat i czy warto porywac sie od razu na SM. Z kolei mysle, ze nawet jak sie rozmysle to bedzie mi latwiej sprzedac drozszego mica...
Jezeli to ma znaczenie to interesuje sie gatunkami od rocka az po najciezsze odmiany metalu, w ktorych growl wchodzi w gre.
Mam nadzieje, ze bedziecie wyrozumiali dla mojej niewiedzy i braku doswiadczenia.
Pozdro! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:42 Temat wpisu: Re: Dylemat odnosnie kupna mikrofonu... |
|
|
| Pantera napisało: |
-chcialbym spiewac i jednoczesnie sluchac swojego glosu z glosnika. Mysle, ze pomogloby mi to latwiej kontrolowac bledy, falsze itp.
|
Nie. To możesz i bez mikrofonu. Najlepszą kontrolę masz jak się nagrywasz i potem tego odsłuchujesz.
| Cytat: |
mam 100W, gitarowy wzmacniacz - cyfrowy; czy mozna taki wykorzystac do wokalu?
|
Od biedy da się, chociaż słyszałem różne opinie.
Ja bym nie wykorzystywał.
-moglbym podlaczyc pod komputer za pomoca odpowiedniej przejsciowki i nagrywac wokal. Oprocz tego byloby swietnie gdybym mogl dogrywac partie na przyklad na klasyku. Czy mikrofon wokalny (bo glownie do wokalu jest mi potrzebny) dalby sobie rade z rejestrowaniem dzwieku instrumentow?
|
Jak nie chcesz tego robić jakoś profesjonalnie przynajmniej na razie, to najlepszym rozwiązaniem będzie chyba, jak kupisz mikrofon do komputera. To są pojemnościówki i dużo lepiej zbiorą niż dynamiczny mikrofon, który jak mniemam chcesz kupić. No i wydasz dużo mniej pieniędzy, a dla sprawdzenia własnych błędów, a może nawet czegoś wiecej w zupełności wystarczy.
Nie znam sie na mikrofonach, ale z tego co czytalem tutaj chwalone sa mikrofony Shure. Zwrocilem uwage na Shure PG58 i SM58. Czy jakis z tych modeli moglby spelnic moje oczekiwania? Nie wiem czy moje wymagania nie sa zbyt duze jak na 1 mikrofon...
|
Tak, jak pisałem. Nie inwestuj w te mikrofony, jeśli nie planujesz mieć kapeli w tym momencie.
Kolejnym problemem jest to ile wydac na mikrofon. Roznica w cenie to ok. 200 zl o ile dobrze pamietam. Dopiero zaczynam spiewac, a wiec nie wiem jak mi bedzie szlo za kilka miesiecy/lat i czy warto porywac sie od razu na SM. Z kolei mysle, ze nawet jak sie rozmysle to bedzie mi latwiej sprzedac drozszego mica...
Jezeli to ma znaczenie to interesuje sie gatunkami od rocka az po najciezsze odmiany metalu, w ktorych growl wchodzi w gre.
|
Kup sobie zwykły mikrofon do komputera za 20, czy 50 zł. Naprawdę.
I zapisz się na lekcje śpiewu! _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Pantera ~user
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:44 Temat wpisu: |
|
|
Spiewania w kapeli nie planuje w tym momencie, ale za pol roku owszem. Dlatego mikrofon wolalbym miec wlasny i nowke. Dlatego chcialbym wiedziec czy na przyklad takiego Shure PG58 na koncercie sie nie powstydze(co najwyzej wlasnego braku umiejetnosci )?
Za lekcjami spiewu sie rozgladam, bo bez wzgledu na gatunek muzyczny i tak sie przydadza. Tutaj tez mam pytanie: czy lekcje zazwyczaj sa przeprowadzane powiedzmy raz na tydzien, a ja we wlasnym zakresie cwicze technike i przychodzac po tygodniu otrzymuje kolejne wskazowki od nauczyciela? Ile mniej wiecej moga kosztowac takie lekcje? Moze ktos z Was bierze jakies lekcje w Gdansku (albo daje )? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 11:48 Temat wpisu: |
|
|
| Pantera napisało: | Spiewania w kapeli nie planuje w tym momencie, ale za pol roku owszem. Dlatego mikrofon wolalbym miec wlasny i nowke.
|
Ja proponuję rozejrzeć się za mikrofonem, jak będziesz szukał kapeli
Na razie kup sobie ten do kompa, tak jak mówiłem.
Tutaj tez mam pytanie: czy lekcje zazwyczaj sa przeprowadzane powiedzmy raz na tydzien, |
Ja zawsze miałem raz na tydzieñ.
Co do kosztów, to naprawdę różnie. Aktualnie płacę 80 zł miesięcznie i jestem zadowolony. Chociaż słyszałem o profesorze śpiewu rockowego, który bierze 100 za lekcję  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
blesik ~user
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:16 Temat wpisu: |
|
|
| Witam. ¯eby nie tworzyć nowego tematu napiszę tutaj. Chciałbym kupić mikrofon, mając w portfelu nie więcej niż 300zł. Tu mój wybór padł na Shure PG58 lub SM48. Oba mikrofony są w zbliżonej cenie. O PG58 już co nieco przeczytałem, jednak o tym drugim nie znalazłem nic zadowalającego. Czy możecie coś o tym SM48 powiedzieć ? Który według Was bardziej by się nadawał do "growlowania/screamowania" jak i zwyczajnego śpiewu ? |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 9:47 Temat wpisu: |
|
|
W prawdzie nie znam za dobrze Shure'ów, ale podejrzewam, że różnicy raczej nie zauważysz. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Anastarianna ~user
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 5:42 Temat wpisu: |
|
|
| No więc ja posiadam SM48 i od jakiś 3 lat sprawuje mi się bardzo dobrze. Używam go co prawda tylko do growlu ale naprawdę przetrwał ze mną kilkanaście koncertów i mnóstwo prób. D¼więk jest selektywny, mikrofon ładnie go zbiera. Jeżeli miałabym wybierać z tych dwóch to stawiałabym właśnie na SM48 |
|
|
|
|
|
|
lukaszZLO ~user
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 11:11 Temat wpisu: |
|
|
| Ja kupiłem używanego SM57 za 285 zł wliczając przesyłkę. Wypatruj takich okazji, bo to się dużo bardziej opłaca. Pamiętaj że SM48 to tañsza wersja SM58, którego możesz znale¼ć w dogodnej cenie np. na allegro. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|