Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Dobry program do poprawiania wokalu

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Obróbka d¼więku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gotard
~user

Wpisów: 4
Miasto: £ódż
Kapela: GOTARD
Solówki: 1
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 1:57    Temat wpisu: Dobry program do poprawiania wokalu  Zacytuj zaznaczone      

mam pewien problem:
Potrzebuje maksymalnie dobrego(najlepiej darmowego)programu,który byłby w stanie faktycznie poprawic wokal nagrany na kiepskim sprzecie9mikrofonie).
Z góry dzieki za odp.Bardzo mi zalezy.Pozdrawiam J.
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
8ystry
~user

Wpisów: 94
Miasto: £ód¼
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 4:54    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Z programów to ciężko... jedynie może takie nakładające efekty. Albo takie studyjne do masteringu - Acid Pro, Cool Edit, FLStudio albo Cubase... wszystko jednak za grubą kasę... Ja bym proponował jakąś dobrą d¼więkówkę (SB X-Fi) i jakiegoś mica pojemnościowego do 6dych.

Wpisów: 232
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 5:41    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zależy co masz na myśli pod hasłem "Poprawić"
Jeśli chodzi o odszumianie to proponuje Wawelab posiada znakomity denoiser i obsługuje wtyczki directX i VST co daje wprost nieograniczone możliwości zabawy z nagranym d¼więkiem. Nie wiem jak cenowo ale ten program był dodawany do kart sounblaster. Myślę że znajdziesz gdzieś w necie wersje shareware. Co do innych darmowych programów d¼więkowych to poszukaj tutaj może coś wybierzesz.
http://www.pliczki.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=30&func=select&id=220

*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 6:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Poza tym Audacity.

Jeśli chodzi o zgłoski wybuchowe to tu ciężko, ale da radę odpowiednia zabawa z kompresorem. Generalnie ciężko jest poprawiać coś, co ma słabą jakość. Zawsze takie zabiegi wiążą się z utratą czegoś innego.

Jeśli chodzi natomiast o poprawienie w sensie czystości d¼więku, to moim zdaniem najlepszym programem na świecie jest Melodyne. Jest bardzo intuicyjny(bardziej sie nie da) i działa cuda. Niestety płatny. Ja dostałem nieco okrojoną wersję razem z kartą E-MU Tracker Pre.

~user

Wpisów: 4
Miasto: £ódż
Kapela: GOTARD
Solówki: 1
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 6:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Chodziło mi głównie o "przestery",których tak do konca nieudało sie wyeliminować.najbardziej liczyłem na efekt w AdobeAudition ale choc poprawa jest to i tak niewiem czy moge dac to n płyte.
Dzieki serdeczne.Spróbuje z tym wawelab

*Moderator

Wpisów: 982
Miasto: Łódź
Kapela: Neurotic
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 6:22    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Przesterów nie poprawisz, bo one są już zapisane na stałe. Możesz jedynie spróbować poprawić to ręcznie, tzn. Czym jest przester. Ano, wykres d¼więku zostaje obcięty:
________
/ \
/ \
/ \

Natomiast większość programów daje możliwość "rysowania" wave'a. I możesz osiągnąć efekt poprawnej fali, czyli:

/\
/ \
/ \

(oczywiście zaokrąglone powinno być).

Da się to zrobić, ale to bardzo dużo żmudnej i dlugiej pracy, którą trzeba sobie też dobrze rozplanować. Najlepszym sposobem pozbycia się przesterów jest niedopuszczenie, żeby się pojawiły Smile

Przed nagraniem wokalu domowymi sposobami ZAWSZE trzeba zrobić kilka prób i pobawić się głośnościami, i odległością do mikrofonu. Czasami przy nagrywaniu momentami się oddalałem, a momentami przybliżałem, żeby nie było przesterów na wokalu.

Tak więc to nie ma tak, że se podłączysz mikrofon i zaczniesz nagrywać Smile
Ja Ci mówię, nagrajcie jeszcze raz, bo co byś nie zrobił, to nie wyjdzie dobrze.

A dobrze wokal można nagrać nawet na zwykłej karcie d¼więkowej z użyciem zwykłego mikrofonu ze słuchawkami Smile

+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Nie Paź 05, 2008 9:01    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Pamiętajmy zasadę SISO. Shit in, shit out.
Strona 1 z 1

Skocz do: