| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gotard ~user
Dołączył: 05 Paź 2008 Wpisów: 4 Miasto: £ódż Kapela: GOTARD Solówki: 1 |
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 1:57 Temat wpisu: Dobry program do poprawiania wokalu |
|
|
mam pewien problem:
Potrzebuje maksymalnie dobrego(najlepiej darmowego)programu,który byłby w stanie faktycznie poprawic wokal nagrany na kiepskim sprzecie9mikrofonie).
Z góry dzieki za odp.Bardzo mi zalezy.Pozdrawiam J. |
|
|
|
|
|
|
8ystry ~user

Dołączył: 14 Cze 2006 Wpisów: 94 Miasto: £ód¼ Kapela: The Cada
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 4:54 Temat wpisu: |
|
|
Z programów to ciężko... jedynie może takie nakładające efekty. Albo takie studyjne do masteringu - Acid Pro, Cool Edit, FLStudio albo Cubase... wszystko jednak za grubą kasę... Ja bym proponował jakąś dobrą d¼więkówkę (SB X-Fi) i jakiegoś mica pojemnościowego do 6dych. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Nie Paź 05, 2008 5:41 Temat wpisu: |
|
|
Zależy co masz na myśli pod hasłem "Poprawić"
Jeśli chodzi o odszumianie to proponuje Wawelab posiada znakomity denoiser i obsługuje wtyczki directX i VST co daje wprost nieograniczone możliwości zabawy z nagranym d¼więkiem. Nie wiem jak cenowo ale ten program był dodawany do kart sounblaster. Myślę że znajdziesz gdzieś w necie wersje shareware. Co do innych darmowych programów d¼więkowych to poszukaj tutaj może coś wybierzesz.
http://www.pliczki.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=30&func=select&id=220 _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 6:15 Temat wpisu: |
|
|
Poza tym Audacity.
Jeśli chodzi o zgłoski wybuchowe to tu ciężko, ale da radę odpowiednia zabawa z kompresorem. Generalnie ciężko jest poprawiać coś, co ma słabą jakość. Zawsze takie zabiegi wiążą się z utratą czegoś innego.
Jeśli chodzi natomiast o poprawienie w sensie czystości d¼więku, to moim zdaniem najlepszym programem na świecie jest Melodyne. Jest bardzo intuicyjny(bardziej sie nie da) i działa cuda. Niestety płatny. Ja dostałem nieco okrojoną wersję razem z kartą E-MU Tracker Pre. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Gotard ~user
Dołączył: 05 Paź 2008 Wpisów: 4 Miasto: £ódż Kapela: GOTARD Solówki: 1 |
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 6:15 Temat wpisu: |
|
|
Chodziło mi głównie o "przestery",których tak do konca nieudało sie wyeliminować.najbardziej liczyłem na efekt w AdobeAudition ale choc poprawa jest to i tak niewiem czy moge dac to n płyte.
Dzieki serdeczne.Spróbuje z tym wawelab  _________________ Kontakt:gotardculm@gmail.com |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 6:22 Temat wpisu: |
|
|
Przesterów nie poprawisz, bo one są już zapisane na stałe. Możesz jedynie spróbować poprawić to ręcznie, tzn. Czym jest przester. Ano, wykres d¼więku zostaje obcięty:
________
/ \
/ \
/ \
Natomiast większość programów daje możliwość "rysowania" wave'a. I możesz osiągnąć efekt poprawnej fali, czyli:
/\
/ \
/ \
(oczywiście zaokrąglone powinno być).
Da się to zrobić, ale to bardzo dużo żmudnej i dlugiej pracy, którą trzeba sobie też dobrze rozplanować. Najlepszym sposobem pozbycia się przesterów jest niedopuszczenie, żeby się pojawiły
Przed nagraniem wokalu domowymi sposobami ZAWSZE trzeba zrobić kilka prób i pobawić się głośnościami, i odległością do mikrofonu. Czasami przy nagrywaniu momentami się oddalałem, a momentami przybliżałem, żeby nie było przesterów na wokalu.
Tak więc to nie ma tak, że se podłączysz mikrofon i zaczniesz nagrywać
Ja Ci mówię, nagrajcie jeszcze raz, bo co byś nie zrobił, to nie wyjdzie dobrze.
A dobrze wokal można nagrać nawet na zwykłej karcie d¼więkowej z użyciem zwykłego mikrofonu ze słuchawkami  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 9:01 Temat wpisu: |
|
|
Pamiętajmy zasadę SISO. Shit in, shit out. _________________