| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
The_Kokos ~user
|
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 5:48 Temat wpisu: Cort czy Squier |
|
|
| Chciałbym zacząć grać na basie. Nie wiem jaką gitarę kupić na początek. Po rozpoznaniu początkowym interesują mnie szczególnie 2 modele. Cort GB34A i Squier Precision Bass Affinity. Który wybrać na początek, a może inny w tej cenie by sie nadał. Oczywiście chcę kupić używany. |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 8:33 Temat wpisu: |
|
|
Nie znam się zbytnio na basach, ale wydaje mi się, że różnią się przede wszystkim przetwornikami (dobrze mi się wydaje? ), wiec najpierw musisz sobie postawić pytanie, jakie brzmienie Cię interesuje. Poza tym, stawiałbym na Corta, jakoś bardziej mnie przekonuje ta firma  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 11:50 Temat wpisu: |
|
|
W lichych instrumentach nie co wybierać sztuk ze względu na układ przetworników. Za takie pieniądze trzeba znaleźć gitarę, która spełni rolę pierwszej gitary, czyli pozwoli muzykowi (a nie konsumentowi) poznać możliwości różnych technik, brzmień z palucha, opanować w pewnym stopniu artykulację no i przede wszystkim - nie okaleczyć grającego ani nie wpoić złych nawyków.
Cort od biedy nie jest tragiczny, ma aktywną elektronikę i na upartego może zabrzmieć fajne - choć płytko i bezbarwnie. Widziałem kiedyś taki bas z krzywo przykręconym, odpadającym mostkiem... Jest ryzyko.
Squiera nigdy nie ogrywałem, ale nie jest to seria spotykająca się ze szczególnym entuzjazmem, jak np Vintage Modified. Rewelacji w wykonaniu też bym się nie spodziewał.
Na allegro są teraz dwie sztuki Peaveya Milestone III i choć mają korpus ze sklejki, to nie znaczy, że są złe (sam miałem bas ze sklejki i miło go wspominam). Myślę, że będą lepiej wykonane niż dwa modele powyżej, a brzmienie nie będzie złe. Jajo z forum na takim grał i się nie skarżył
Ja bym się na przykład rozejrzał za Zakiem lub Mayonesem (Zak to po prostu egzemplarze niegdyś przeznaczone na eksport) za ok 400 zł. Na pewno będą dobrze wykonane, a podatność na artykulację i jakość brzmienia będą w stanie zapewnić świeże wrażenia w początkowym okresie grania (około roku ). _________________
 |
|
|
|
|
|
|
duke_leto ~user
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 10:08 Temat wpisu: |
|
|
Zestaw dla basisty odpada.
Peavey ok, patrzy wyżej.
Sounder odpada.
Dimavery takoż.
Chester pies wie, więc też odpada.
GMR raczej tak. To jakiś bardzo stary twór spod szyldu GMR, ale powinien być ok. Na pewno będzie lepiej niż dalekowschodnie rozpałki do kominka. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 8:56 Temat wpisu: |
|
|
Zdecydowanie polecam Squiera.
Uważam ,że ta firma jest dobra i robi dobre kopię Fendera.
Cortów nie polecam niestety nie jest to niszowa firma.
Często słyszalem od kolegów z zespołu ,że ciągle muszą wymieniać przetworniki.  _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 10:14 Temat wpisu: |
|
|
| Jak to ciągle? Zużywają im się czy co? |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 11:34 Temat wpisu: |
|
|
możliwe le nie wydaje mi się.
Po prostu nie umieją kostkować.  _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 7:20 Temat wpisu: |
|
|
Ale co ma kostkowanie do przetworników? Stawiam kudły, że jednak chodzi Ci o coś innego niż przetworniki  |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 3:07 Temat wpisu: |
|
|
nie no spko możlwe  _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
|