|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Inkluzo ~user
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 2:51 Temat wpisu: Co to za akord? |
|
|
Podejrzewam, że to podstawowa wiedza, wiec jakby co, to opieprz bedzie usprawiedliwiony
Mamy np akord E czy A, a jak wyglada akord C#m?
Podejrzewam, ze to c moll, ale co oznacza ta kratka? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 4:01 Temat wpisu: |
|
|
Otóż akordy molowe zapisuje się małymi literami. #, krzyżyk, to w zapisie nutowym znak podwyższenia o półton, czyli Cis dur. Co to m - nie wiem. Może to łopatologiczny zapis cis mol, może. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 982 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:15 Temat wpisu: |
|
|
Mówiłem kurde o podstawach i zlałeś to ciepłym moczem!
Poza tym w necie jest mnóstwo stron z rozrysowanymi akordami.
Są też książki.
Jest też guitar pro, który w sobie ma wszystkie możliwe akordy. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Inkluzo ~user
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 10:59 Temat wpisu: |
|
|
| Nie zlalem cieplym moczem, dzieki za porady. Mam zamiar kupic jakas ksiazke ale byl weekend wiec nie zdazylem w sobote, bo juz zamkniete bylo. Mam zamiar dzisiaj sie przejsc i cos kupic;) |
|
|
|
|
|
|
waldziok18 ~user
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 2:24 Temat wpisu: |
|
|
| to jest akord "cis-moll" |
|
|
|
|
|
|
Kaczałka ~user
|
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 2:35 Temat wpisu: |
|
|
C#m to taka anglojęzyczna nazwa naszego Cis-moll (C sharp minor). Sharp to krzyżyk, czyli podniesienie o pół tonu C. Otrzymujemy zatem Cis. Natomiast minor to takie ich moll. Reasumując: C#m = Cis-moll lub cis (od małego "c"). Tutaj jest rozrysowany akord Cis-moll. Najczęściej stosuje się zapis c# (małe c bo mollowy i # jako podwyższenie o pół tonu), bo jest najkrótszy. Tutaj jest pokazany akord c#. Porównaj i zobacz, że to to samo . |
|
|
|
|
|
|
viragolo ~user
|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 11:58 Temat wpisu: |
|
|
Akord to dowolne ( 3 lub więcej ) dzwięki. Każdy można z marszu policzyć, nie trzeba się ich uczyć na pamięć. Najpierw teoria na pianinie:
Dzwięk który jest nazwą to pryma akordu, czyli jego najniższy dzwięk ( jeśli jest zastosowany bez przewrotu ). Jeśli więc akord zaczyna się od dzwięku C to wiadomo że to akord C ....
.. teraz odległość ( interwał ) kolejnych dzwięków od prymy określa co to dokładnie za akord. Liczy się to bardzo łatwo. Np. w akordach DURowych zawsze będzie to 5 i 4 półtony.
Czyli, akrod C dur to:
C ( pryma )
E ( 5 półtonów dalej, czyli ... C, Cis, D, Dis, E )
G ( 4 półtony dalej, czyli ... E, F, Fis, G )
I tak dalej analogicznie. Akordy molowe to 4 + 5 półtonów.
Więcej w necie można już wyczytać.
Ale jeśli chodzi o gitarę to nie wiem dokładnie jak się je buduje, problem leży w tym, że gitara ma 6 strun i jeśli chcesz pociągnąć kostką po wszystkich 6 strunach to każda z nich musi grać dzwięk należący do danego akordu. Da się budować własne wersje akordu, ale nie wiem dokładnie jak na gitarze. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Gitara |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
|
|