| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Inkluzo ~user
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 8:11 Temat wpisu: Co oznaczaja te literki? |
|
|
Tutaj jest tabulatura jak grac jedna z piosenek Avril Lavigne:
http://www.chords.pl/chwyty/avril_lavigne/2503,nobodys_home/#2503
Mam pytania;p.
1. Co oznacza to gdzie jest napisane strojenie: Eb, Ab, Db, Gb, Bb, Eb?
2. Co oznaczaja te literki e D C C nad gryfem?
3. Jak jest np zwrotka
e D
C
e D
C
e D
C
To co oznaczaja te literki D obok e?
4. e male to e moll a np C duze to C dur? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 8:48 Temat wpisu: |
|
|
1. Są to oznaczenia d¼więków pustych strun - inaczej jest to po prostu strojenie gitary.
2. Są to użyte w piosence akordy... chyba
Resztę niech Ci wyjaśni ktoś bardziej kompetentny  |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Czw Lis 12, 2009 9:38 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | 1. Co oznacza to gdzie jest napisane strojenie: Eb, Ab, Db, Gb, Bb, Eb? |
To strój gitary. Taki jakiego używasz ale podniesiony o półtonu (bmol)
możesz zagrać to na takim stroju jak masz nie ma sensu przestrajać gitary do jednego utworu.
| Cytat: | | 2. Co oznaczaja te literki e D C C nad gryfem? |
Dobrze kombinujesz to akrdy mała literka moll, duża literka Dur
| Cytat: | 3. Jak jest np zwrotka
e D
C
e D
C
e D
C |
To znaczy że grasz w zwrotce e-moll potem D-dur następnie C-dur itd...
http://spiewnik.wywrota.pl/18864_avril_lavigne_nobodys_home.html
Tu masz to opracowane z tekstem. Wyprzedzając pytanie Em to inne oznaczenie e-moll
Powodzenia!! _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
sexyjanek ~user
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 10:18 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | To strój gitary. Taki jakiego używasz ale podniesiony o półtonu (bmol) |
Nie!
"Bemol to znak chromatyczny, obniżający wysokość d¼więku o pół tonu."
Po prostu przestrajasz wszystkie struny o pół tonu w dół i grasz takimi akordami jak są podane. _________________ Mrrau |
|
|
|
|
|
|
Inkluzo ~user
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:15 Temat wpisu: |
|
|
| Ok dzieki;) |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:22 Temat wpisu: |
|
|
Człowieku, to są zupełne podstawy muzyki. Uczą się tego dzieci w 4 klasie podstawówki albo i trzeciej. Ty bez tego chcesz na gitarze grać?  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:26 Temat wpisu: |
|
|
Ja sobie nie przypominam tego na muzyce, jedyne co bylo to metrum i hist. muzyki plus jakies spiewanie i flet
Co do tych podstaw to nie trzeba byc zajebistym z teorii aby smigac na instrumencie. Teoria jest tylko pomocna  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Inkluzo ~user
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:28 Temat wpisu: |
|
|
| Tez tego w szkole na muzyce nie mialem... Ucze sie dopiero od kilku dni, a spytalem bo chcialem sie upewnic. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Lis 13, 2009 1:23 Temat wpisu: |
|
|
Panowie, nie wierzę, że przez całą szkołę nie mieliście do-re-mi-fa-sol-la-si-do i nazw literowych: C D E F G A H C
Nie uwierzę też, że nie mieliście co to jest krzyżyk, bemol i kasownik
Zwłaszcza, jak Sadam mówi, że miał metrum  _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 6:52 Temat wpisu: |
|
|
nie no to to bylo wszystko lajt, ale spraw typu dur czy mol itd nie bylo. Mniejsza nie tego tyczy sie ten temat. Zreszta to tak banalnie proste ze mozna sie tego nauczyc w kilka sekund  _________________ Where the Fuck is Jack D? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:29 Temat wpisu: |
|
|
| Juhas napisało: | Panowie, nie wierzę, że przez całą szkołę nie mieliście do-re-mi-fa-sol-la-si-do i nazw literowych: C D E F G A H C
Nie uwierzę też, że nie mieliście co to jest krzyżyk, bemol i kasownik
Zwłaszcza, jak Sadam mówi, że miał metrum  |
To uwierz, bo my sobie tylko śpiewaliśmy piosenki oraz rysowaliśmy klucze wiolinowe i różne kształty (tak - kształty - nikt nam nie wyjaśniał, jaka jest różnica) nut. Wszystko co do tej pory wiem o teorii muzyki nauczyłem się dzięki temu, że zacząłem grać na gitarze. Więc proszę się nie śmiać z pana Inkluzo, bo to normalne, że nawet prostych rzeczy się od początku nie wie. Jazda na rowerze też jest prosta, a na pewno każdy zaczynał od tego, jak go najpierw sadzali na siodełku rodzice i pokazywali o co w tym wszystkich chodzi, potem dochodziły boczne kółka itd. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Lis 13, 2009 10:59 Temat wpisu: |
|
|
OK, ja dur i mol też nie miałem, ale wiedziałem co to jest c, d, e itd
Z nikogo się nie śmieję broñ Boże, tylko uświadamiam, żeby osoba, która rozpoczęła temat nauczyła się podstaw muzyki. Naprawdę PODSTAW. Nie wymagam, żeby się uczył skal, czy interwałów(choć to się przyda), ale na początek samych podstaw. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 11:03 Temat wpisu: |
|
|
| No więc się uczy. A najlepiej uczyć się, gdy ktoś wyjaśni, więc zapytał, a my odpowiadamy. |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Wysłany: Pią Lis 13, 2009 11:08 Temat wpisu: |
|
|
| Winterstorm napisało: | | No więc się uczy. A najlepiej uczyć się, gdy ktoś wyjaśni, więc zapytał, a my odpowiadamy. |
OK, może mój swoisty wybuch był spowodowany wrażeniem ignorancji. Tzn. kolejna osoba, która bierze się za gitarę od dupy strony. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 11:22 Temat wpisu: |
|
|
W sumie racja, faktycznie trochę nie z tej strony co trzeba.
Do pana Inkluzo: Może wysupłaj kilka groszy i zainwestuj w jakąś książkę na temat podstaw grania na gitarze? Na allegro można to dostać za kilka złotych. Jest też fajny internetowy kurs prowadzony przez pana ¦lendakowskiego, o tutaj -> http://www.gitara-lekcje.pl/index.php
Wystarczy się zapisać i na maila co jakiś czas przychodzą lekcje, całkiem fajne IMO. |
|
|
|
|
|
|
|