Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Co lepsze? Humb czy Singiel?

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
8ystry
~user

Wpisów: 94
Miasto: Łódź
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Pią Cze 29, 2007 9:59    Temat wpisu: Co lepsze? Humb czy Singiel?  Zacytuj zaznaczone      

No to tak:
Mam strata - będę wymieniał przetwornik przy mostku na jakiś w okolicach 200zł. Do tego nowy pickguard i pytanie tutaj takie czy kupować sobie pickguard SSS czy SSH a za tym idzie czy instalować humbuckera czy singla?
Umówmy się że metal grany nie będzie - trochę rocka bluesa i coś cięższego...
jaki przetwornik konkretnie polecacie? Lubie szklankowe brzmienie singli ale humb jednak mniej brumi... i większe mięcho jest...
licze na rady

Wpisów: 272
Solówki: 1
WpisWysłany: Pią Cze 29, 2007 10:04    Temat wpisu: Re: Co lepsze? Humb czy Singiel?  Zacytuj zaznaczone      

Mozesz sobie zamontowac humbuckera w obudowie singla, dimarzio fast tracki kosztuja 300 zł za sztuke i naprawde kopią dupę.
Ogląda profil użytkownika   
8ystry
~user

Wpisów: 94
Kapela: The Cada
WpisWysłany: Pią Cze 29, 2007 10:09    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

nie nie Smile pickguard i tak wymieniam Smile chodzi mi o sam fakt wyboru między singlem a humbem Smile widziałem fast tracki Smile ale jakoś wygląd zwykłego humba mnie bardziej przekonuje

Wpisów: 272
WpisWysłany: Pią Cze 29, 2007 11:05    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

mnie tez, ale nie zamontowanego w stratocasterze.
Dabroz
~user

Wpisów: 122
Miasto: Płock/Wawa
Kapela: Namerok
WpisWysłany: Pią Cze 29, 2007 11:51    Temat wpisu: Re: Co lepsze? Humb czy Singiel?  Zacytuj zaznaczone      

Obstawiałbym humba, zawsze można go wyłączyć.

Wpisów: 18
Miasto: Skawica
WpisWysłany: Sob Cze 30, 2007 10:32    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

polecałbym humbuckera, moim zdaniem lepiej brzmią niż single. na samych singlach niż cięższego nie pograsz konkretnie. a do rocka tez go mozna ustawic. chcesz grać jeszcze bluesa, ale dla humba to żaden problem. zdecydwanie polecam. i lepiej wygląda i myślę że lepiej brzmi
~user

Wpisów: 13
Miasto: Drezdenko
WpisWysłany: Nie Lis 29, 2009 7:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Odnośnie tematu mam ja jeszcze mam pytanko, lepsze są takie humby co wyglądają jak dwa single obok siebie czy takie duże płaskie ? Na czym polega różnica ?
sledz
+Redaktor

Wpisów: 241
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Nie Lis 29, 2009 9:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Taka różnica, że wyglądają inaczej. Jakby nie było - humb to po prostu podwójny singiel , a raczej dwa single pracujące jako jeden przetwornik (dwa rdzenie i dwa połączone ze sobą uzwojenia).

Wpisów: 267
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Nie Lis 29, 2009 10:23    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Oczywiście, że duże płaskie. Są bardziej true! Very Happy
Iglo
~user

Wpisów: 13
Miasto: Drezdenko
WpisWysłany: Pon Lis 30, 2009 12:23    Temat wpisu: Re: Co lepsze? Humb czy Singiel?  Zacytuj zaznaczone      

Dabroz napisało:
Obstawiałbym humba, zawsze można go wyłączyć.

Z tymi duzymi true tez tak sie da ? Very Happy
lukaszZLO
~user

Wpisów: 25
WpisWysłany: Wto Gru 15, 2009 11:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jedni wolą single, a inni humbackery. Ja gram Metal nie będący Iron Maiden i mnie do tej pory wkurwiał gitarzysta mówiący, że sobie kupi fendera (HSS), ale teraz zdecydował, że woli jacksona (HH).

Generalnie single są do bardzo lajtowej muzyki, aczkolwiek humbackerów częściej używa się w lżejszej muzyce niż singli w cięższej. Humbacki bardziej uniwersalne, czystsze, ciemniejsze, głębsze brzmienie od singli, które są raczej szkliste, ale co kto lubi. Może zostaniesz pionierem i będziesz grał death metal na singlach
Winterstorm
~user

Wpisów: 267
Miasto: Bielsko-Biała
WpisWysłany: Wto Gru 15, 2009 6:36    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi ze stwierdzeniem "ja gram Metal nie będący Iron Maiden"? Bo nie do końca zrozumiałem.
gta3player
~user

Wpisów: 2
Miasto: Radom
Kapela: LUZZ
WpisWysłany: Pon Lut 08, 2010 12:17    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja mam na ten temat odmienne zdanie niż wszyscy którzy się tu wypowiedzieli ... nie ma co profanować brzmienia stratocastera wstawiając humbuckery do tej wspaniałej gitary która ma za sobą także wspaniałą historię ... po pierwsze nie lubię jak ktoś poprawia sobie brzmienie rozwalając fabryczną elektronikę ... wiem że tak się robi jeśli kogos nie stać mieć co najmniej dwóch gitar ... ale taka gitara to już nie będzie miała na pewno oryginalnego brzmienia po przeróbkach .... CHYBA ŻE TO JEST SŁABA GITARA DO 2 TYS. ZŁ BO PRZEWAŻNIE TAKIE NIE BEDĄ MIAŁY ZAWODOWEGO BRZMIENIA ...oczywiście jeśli ma się prawdziwego stratocastera starego z lat 50/60/70 lub american vintage modele lub wyższe to TAM NAPRAWDĘ NIE MA CO PRZERABIAĆ !!! jak chcecie robić przeróbki na humby w zawodowym starto to nie róbcie tego,lepiej mieć druga gitarę np. gibson czy inną z humbami ... po drugie na singlach jeśli są one naprawdę dobre w profesjonalnej gitarze można grać i blues i rock i inną muzę ... w DEEP PURPLE Ritchie Blackmore grał na stratocasterze 3 singlowym i było świetne brzmienie ,to samo Yngvie Malmsteen .. A do naprawdę cieżkiego metalu jednak zapomnijcie o startocasterach ....do tej ciężkiej cmentarnej i rycerskiej muzy polecam tylko gitarę na humbach Smile
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Juhas
*Moderator

Wpisów: 800
Kapela: Neurotic
Solówki: -3
WpisWysłany: Pon Lut 08, 2010 4:47    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Ja miałem w Squiarze 3 single. I dało się grać rocka i normalnie to brzmiało. Jedynym minusem było tylko brumienie.
Kupiłem sobie ostatnio Fendera Meksyka HSS i faktycznie nie brumi.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara » Gitary Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: