Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Chce grac na basie - Ale nie mam pojecia co i jak.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fair2
~user

Wpisów: 7
WpisWysłany: Pią Wrz 26, 2008 10:16    Temat wpisu: Chce grac na basie - Ale nie mam pojecia co i jak.  Zacytuj zaznaczone      

Witam, chce nauczyc sie gry na basie. Dodam ze gry na basie sie chce nauczyc z powodu iz bardzo podoba mi sie brzmienie tej gitary. Wiem ze solowki Cliffa Burtona nie zagram predko, ale od czegos trzeba zaczac. Do rzeczy.. Chce zakupic sama gitare, lub zestaw basowy ( nie wiem co bardziej sie oplaca/ co polecacie ). Naprawde jestem zielony w grze na gitarze, wiec nawet sam nie chce wydawac duzo pieniedzy na profesjonalny sprzet, poniewaz nie wykorzystam jego mozliwosci. Nie mam okreslonej sumy, zaznaczam nie chce sprzetu z wysokiej polki, nie chce sporo wydawac, ( jestem studentem jesli cos to zmienia) ale tez nie chce kupic szmelcu. Jesli sie da to jak najtaniej, jak najlepiej ( ufam ze to mozliwe).
Ogląda profil użytkownika   
cała w trawie
~user

Wpisów: 184
Miasto: Koło
WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:27    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

może od akustyka zacznij..?
~user

Wpisów: 38
Miasto: Łęczyca/Łódź
Kapela: Constans Mortality
WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 9:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co Ty mu radzisz?
Na nic doświadczenie z akustyka nie przyda mu sie w grze na basie (pomijam teorie).

~user

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 9:42    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Panie i panowie, zapomnialem dopisac ze nie chce porad w stylu "klasyk rulezzz" czy inne rzeczy, chce sie nauczyc na basowej i dlatego jest taki temat watku. Bardzo prosze o porady zwiazane z postem 1.
dredzik
~user

Wpisów: 53
WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:03    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

cała w trawie napisało:
może od akustyka zacznij..?

Nie spamuj dziewczyno:P

Wracajac do tematu mysle ze dobrym wioslem dla Ciebie jest Washburn XB-120 nie jest droga a chyba najlepsza w swoim przedziale cenowym...Rewelacyjne brzmienie, możliwość przełączenia elektroniki pasywna/aktywana. Średnio ciężka, dobrze wywarzona. Ładnie wykończona (mogło być lepiej), posiadam kolor TR transparent red - piękna Wygodny gryf, progi równo nabite.

Tu masz recenzje
Kod:
http://basoofka.net/node/2667

Adder
~user

Wpisów: 239
Kapela: Agrressour
WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 4:11    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

hmm slyszalem tez wiele dobrego o washburnie t-14 z tym ze sam na basie nie gram ale ponoc na swoja cene jest bardzo dobra i troche tansza od tego co dredzik proponuje (jesli mowisz ze zalezy ci na tym zeby byla tania) Very Happy
sledz
+Redaktor

Wpisów: 241
Miasto: Poznań
WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:02    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem od kupna dalekowschodnich wyrobów będzie wspomożenie polskiego rynku wtórnego. Poniżej podrzucam linki do basów Zak (Mayones), które są doskonałym rozwiązaniem na początek. Są zrobionego z suchego (!) drewna, mają sensowne przetworniki i są dobrze wykonane - czyli wszystko, czego powinien oczekiwać młody basista.

Tutaj z piecykiem,
tutaj bez,
tutaj z futerałem,
a tutaj z miękkim pokrowcem i po wizycie u lutnika.

Do wyboru do koloru. Ponadto polecam lekturę forum, bo wszystko już zostało napisane.

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Sam tez troche ogladalem te gitary i zamieszczam pare linkow, i prosze o wypowiedzenie sie w miare mozliwosci na ich temat.
Linki:
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,1855,dimavery-sb-201-blue.asp

http://www.plejadalight.pl/app,product,p,3070,dimavery-pb-320-e-bass--sunburst.asp
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zdecydowanie nie. Te "instrumenty" należą do tych, które kosztują mniej, niż materiały użyte do ich produkcji. Naprawdę lepiej kupić nieco starszy, rozegrany instrument bez ryzyka, że gryf się wypaczy czy mostek wypadnie, niż nową gitarę zrobioną z bele czego i bele jak. A jeśli te Dimavery kosztują 800 zł, to to jest chwyt, bo produkt niewarty 300 zł sprzedają za dużo więcej, ponieważ wielu początkujących da się wpuścić w maliny. Przemyśl to.

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 8:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Rozumiem. Jest to dla mnie nowy temat wiec nie wiem co jest dobre, myslalem ze sa tez "perelki". Przy okazji spytam czy jesli korpus gitary jest wykonany z Agathis'u to czy to jest zle ? np: http://www.gitaraibas.pl/cort-action-bass-bk-gitara-basowa-4strunowa-p-1382.html

A i tu chce pokazac gitare nad ktora sie co raz bardziej zastanawiam
Washburn T-14 (FLB)

http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akcesoria/gitara-basowa/washburn-t-14-flb-1416/

Co o niej myslicie ?
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 10:04    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Agathis moim zdaniem nie nadaje się do produkcji basówek. Jak dla mnie to to w ogóle dołu nie ma. Używa go np. LTD w instrumentach za 2000 zł, ale one mają świetną, aktywną elektronikę (na której bazuje brzmienie gitary) i są stworzone właśnie do takiej "rzeźni" - mało basu w basie. A ten Washburn to jedna z najsensowniejszych tanich, nowych gitar.

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 10:15    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeszcze bede szukac innych basi, ale narazie pozostaje przy tym Washburnie.

Wzmacniacz bede miec od kumpla, ale moje pytanie jest takie czy mozna tez grac na "sucho" ? Przynajmniej uczac sie ? Jestem swiadom ze dzwiek bedzie slabszy niz z wzmacniaczem, ale czy w ogóle mozna tak grac ?
sledz
+Redaktor

WpisWysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:00    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Można. Tylko trzeba mieć świadomość tego, że nie słyszy się większości błędów, zależności między techniką a brzmieniem i innych elementarnych spraw. Lepszym rozwiązaniem jest podłączyć gitarę do komputera lub radia za pomocą kabla jack-jack (duże) i przejściówki duży/mały. Głośnikom się nic nie stanie, jeśli nie będzie się specjalnie mocno rozkręcać.

Wpisów: 1
WpisWysłany: Sob Paź 18, 2008 10:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a czy gitary z firmy Vision są dobre?
Patlord
~user

Wpisów: 20
Miasto: Warszawa
WpisWysłany: Pią Gru 25, 2009 8:59    Temat wpisu: Re: Chce grac na basie - Ale nie mam pojecia co i jak.  Zacytuj zaznaczone      

fair2 napisało:
Witam, chce nauczyc sie gry na basie. Dodam ze gry na basie sie chce nauczyc z powodu iz bardzo podoba mi sie brzmienie tej gitary. Wiem ze solowki Cliffa Burtona nie zagram predko, ale od czegos trzeba zaczac. Do rzeczy.. Chce zakupic sama gitare, lub zestaw basowy ( nie wiem co bardziej sie oplaca/ co polecacie ). Naprawde jestem zielony w grze na gitarze, wiec nawet sam nie chce wydawac duzo pieniedzy na profesjonalny sprzet, poniewaz nie wykorzystam jego mozliwosci. Nie mam okreslonej sumy, zaznaczam nie chce sprzetu z wysokiej polki, nie chce sporo wydawac, ( jestem studentem jesli cos to zmienia) ale tez nie chce kupic szmelcu. Jesli sie da to jak najtaniej, jak najlepiej ( ufam ze to mozliwe).

Solówki Cliffa nie są ,aż tak skomplikowane jak się wszystkim wydaje mogę Ci zagwarantować ,że po roku pożądnej gry na basie opanujesz je bez problemu.

z tanich firma polecam
Washburna T14(kupiłem go za 700zł razem z kablem pokrowcem i paskiem.)

lub jakieś wiosło Ibaneza.

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: