| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fair2 ~user
|
Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 10:16 Temat wpisu: Chce grac na basie - Ale nie mam pojecia co i jak. |
|
|
| Witam, chce nauczyc sie gry na basie. Dodam ze gry na basie sie chce nauczyc z powodu iz bardzo podoba mi sie brzmienie tej gitary. Wiem ze solowki Cliffa Burtona nie zagram predko, ale od czegos trzeba zaczac. Do rzeczy.. Chce zakupic sama gitare, lub zestaw basowy ( nie wiem co bardziej sie oplaca/ co polecacie ). Naprawde jestem zielony w grze na gitarze, wiec nawet sam nie chce wydawac duzo pieniedzy na profesjonalny sprzet, poniewaz nie wykorzystam jego mozliwosci. Nie mam okreslonej sumy, zaznaczam nie chce sprzetu z wysokiej polki, nie chce sporo wydawac, ( jestem studentem jesli cos to zmienia) ale tez nie chce kupic szmelcu. Jesli sie da to jak najtaniej, jak najlepiej ( ufam ze to mozliwe). |
|
|
|
|
|
|
cała w trawie ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:27 Temat wpisu: |
|
|
może od akustyka zacznij..? _________________ Żyjmy długo i szczęśliwie póki nas ktoś nie zabije |
|
|
|
|
|
|
Grucha ~user
Dołączył: 18 Sty 2008 Wpisów: 38 Miasto: Łęczyca/Łódź Kapela: Constans Mortality
|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 9:38 Temat wpisu: |
|
|
Co Ty mu radzisz?
Na nic doświadczenie z akustyka nie przyda mu sie w grze na basie (pomijam teorie). _________________ http://www.myspace.com/constansmortality |
|
|
|
|
|
|
fair2 ~user
|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 9:42 Temat wpisu: |
|
|
| Panie i panowie, zapomnialem dopisac ze nie chce porad w stylu "klasyk rulezzz" czy inne rzeczy, chce sie nauczyc na basowej i dlatego jest taki temat watku. Bardzo prosze o porady zwiazane z postem 1. |
|
|
|
|
|
|
dredzik ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:03 Temat wpisu: |
|
|
| cała w trawie napisało: | | może od akustyka zacznij..? |
Nie spamuj dziewczyno:P
Wracajac do tematu mysle ze dobrym wioslem dla Ciebie jest Washburn XB-120 nie jest droga a chyba najlepsza w swoim przedziale cenowym...Rewelacyjne brzmienie, możliwość przełączenia elektroniki pasywna/aktywana. Średnio ciężka, dobrze wywarzona. Ładnie wykończona (mogło być lepiej), posiadam kolor TR transparent red - piękna Wygodny gryf, progi równo nabite.
Tu masz recenzje
| Kod: | | http://basoofka.net/node/2667 |
_________________ Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
Wyruszyliśmy ratować świat |
|
|
|
|
|
|
Adder ~user
|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 4:11 Temat wpisu: |
|
|
hmm slyszalem tez wiele dobrego o washburnie t-14 z tym ze sam na basie nie gram ale ponoc na swoja cene jest bardzo dobra i troche tansza od tego co dredzik proponuje (jesli mowisz ze zalezy ci na tym zeby byla tania)  |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:02 Temat wpisu: |
|
|
Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem od kupna dalekowschodnich wyrobów będzie wspomożenie polskiego rynku wtórnego. Poniżej podrzucam linki do basów Zak (Mayones), które są doskonałym rozwiązaniem na początek. Są zrobionego z suchego (!) drewna, mają sensowne przetworniki i są dobrze wykonane - czyli wszystko, czego powinien oczekiwać młody basista.
Tutaj z piecykiem,
tutaj bez,
tutaj z futerałem,
a tutaj z miękkim pokrowcem i po wizycie u lutnika.
Do wyboru do koloru. Ponadto polecam lekturę forum, bo wszystko już zostało napisane. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
fair2 ~user
|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:20 Temat wpisu: |
|
|
Sam tez troche ogladalem te gitary i zamieszczam pare linkow, i prosze o wypowiedzenie sie w miare mozliwosci na ich temat.
Linki:
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,1855,dimavery-sb-201-blue.asp
http://www.plejadalight.pl/app,product,p,3070,dimavery-pb-320-e-bass--sunburst.asp |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 7:33 Temat wpisu: |
|
|
Zdecydowanie nie. Te "instrumenty" należą do tych, które kosztują mniej, niż materiały użyte do ich produkcji. Naprawdę lepiej kupić nieco starszy, rozegrany instrument bez ryzyka, że gryf się wypaczy czy mostek wypadnie, niż nową gitarę zrobioną z bele czego i bele jak. A jeśli te Dimavery kosztują 800 zł, to to jest chwyt, bo produkt niewarty 300 zł sprzedają za dużo więcej, ponieważ wielu początkujących da się wpuścić w maliny. Przemyśl to. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
fair2 ~user
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 10:04 Temat wpisu: |
|
|
Agathis moim zdaniem nie nadaje się do produkcji basówek. Jak dla mnie to to w ogóle dołu nie ma. Używa go np. LTD w instrumentach za 2000 zł, ale one mają świetną, aktywną elektronikę (na której bazuje brzmienie gitary) i są stworzone właśnie do takiej "rzeźni" - mało basu w basie. A ten Washburn to jedna z najsensowniejszych tanich, nowych gitar. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
fair2 ~user
|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 10:15 Temat wpisu: |
|
|
Jeszcze bede szukac innych basi, ale narazie pozostaje przy tym Washburnie.
Wzmacniacz bede miec od kumpla, ale moje pytanie jest takie czy mozna tez grac na "sucho" ? Przynajmniej uczac sie ? Jestem swiadom ze dzwiek bedzie slabszy niz z wzmacniaczem, ale czy w ogóle mozna tak grac ? |
|
|
|
|
|
|
sledz +Redaktor

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:00 Temat wpisu: |
|
|
Można. Tylko trzeba mieć świadomość tego, że nie słyszy się większości błędów, zależności między techniką a brzmieniem i innych elementarnych spraw. Lepszym rozwiązaniem jest podłączyć gitarę do komputera lub radia za pomocą kabla jack-jack (duże) i przejściówki duży/mały. Głośnikom się nic nie stanie, jeśli nie będzie się specjalnie mocno rozkręcać. _________________
 |
|
|
|
|
|
|
joko ~user
|
Wysłany: Sob Paź 18, 2008 10:25 Temat wpisu: |
|
|
| a czy gitary z firmy Vision są dobre? |
|
|
|
|
|
|
Patlord ~user

|
Wysłany: Pią Gru 25, 2009 8:59 Temat wpisu: Re: Chce grac na basie - Ale nie mam pojecia co i jak. |
|
|
| fair2 napisało: | | Witam, chce nauczyc sie gry na basie. Dodam ze gry na basie sie chce nauczyc z powodu iz bardzo podoba mi sie brzmienie tej gitary. Wiem ze solowki Cliffa Burtona nie zagram predko, ale od czegos trzeba zaczac. Do rzeczy.. Chce zakupic sama gitare, lub zestaw basowy ( nie wiem co bardziej sie oplaca/ co polecacie ). Naprawde jestem zielony w grze na gitarze, wiec nawet sam nie chce wydawac duzo pieniedzy na profesjonalny sprzet, poniewaz nie wykorzystam jego mozliwosci. Nie mam okreslonej sumy, zaznaczam nie chce sprzetu z wysokiej polki, nie chce sporo wydawac, ( jestem studentem jesli cos to zmienia) ale tez nie chce kupic szmelcu. Jesli sie da to jak najtaniej, jak najlepiej ( ufam ze to mozliwe). |
Solówki Cliffa nie są ,aż tak skomplikowane jak się wszystkim wydaje mogę Ci zagwarantować ,że po roku pożądnej gry na basie opanujesz je bez problemu.
z tanich firma polecam
Washburna T14(kupiłem go za 700zł razem z kablem pokrowcem i paskiem.)
lub jakieś wiosło Ibaneza.
 _________________ "So as you read this know my friends I'd love to stay with you all" |
|
|
|
|
|
|
|