| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
faryzeusz ~user
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 1:38 Temat wpisu: Brzmienie gitary w guitar pro |
|
|
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem programu guitar pro 6.
Programu używam do zapisywania wymyślanej przeze mnie muzyki
Problem jest taki, że jak wyeksportuję muzykę do pliku wave, żeby potem słuchać tego np.: w samochodzie to brzmienie gitary jest tragiczne.
Od czego to zależy? Jak można to poprawić? Jakie znaczenie ma karta dźwiękowa?
Programu używam na laptopie więc siłą rzeczy karta jest absolutnie podstawowa.
Acha to brzmienie, które sobie ustawiam to np.: Metal - Puppets
Niestety plik .wave brzmienia MoP nijak nie przypomina.
Perkusja, którą dopisuje do gitar (w brzmieniu Rock) brzmi znacznie, znacznie lepiej.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Dziękuję i pozdrawiam
F. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Czw Cze 23, 2011 9:00 Temat wpisu: |
|
|
O ile wiem to guitar pro pracuje w standardzie MIDI. Czyli to jak brzmi twoja kompozycja zależy od tego jaki masz syntezator midi w swojej karcie dźwiękowej. W standardowej karcie w lapku masz na pewno standard GS czyli szału tu nie będzie. Jeśli nie wiesz o czym mówię to w skrócie. Program pracuje w standardzie midi czyli wszystko co tworzysz jest przerabiane na cyferki. Jak to zapiszesz w formacie MID to dalej jest to kupa cyferek. Przy odtwarzaniu cyferki zamieniają się w dźwięk w syntezatorze midi. Syntezator ma nagrane próbki różnych instrumentów i przetwarza te cyferki na muzę którą słyszymy. Syntezator gra muzę z wgranych sampli instrumentów. Jeśli te sample są liche to nie spodziewaj się że usłyszysz dźwięki jak żywe. Standardowe karty dźwiękowe maja wgrany rolandowski GS wawetable i wszystkie brzmią tak samo do dupy. Trochę lepiej mają się sound blastery. W niektórych można samemu edytować sample lub wgrywać gotowe banki brzmień. Nie wiem jak w E-emu. Słyszałem że ma całkiem niezły syntezator midi ale to do Juhasa bo jest on szczęśliwym posiadaczem tej karty więc coś może więcej powie. Moim zdaniem to poeksperymentuj np. wyeksportuj to do MID potem otwórz np. w FL studio i dopiero do wawe. Fl studio ma całkiem niezłe brzmienia i potrafi z byle midi zrobić całkiem niezłe cacko. Drugi sposób to wrzuć to MID do jakichś dobrych klawiszy a odtworzą je ze swojego syntezatora i zobaczysz jaka jest różnica. Potem Możesz to sobie nagrać z klawiszy do wawe. _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
faryzeusz ~user
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2011 11:01 Temat wpisu: |
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Co to znaczy dobre klawisze?
FL studio chyba nawet sobie zainstalowałem zanim nabyłem GP ale wtedy nie wydał mi się skomplikowany i do niczego nieprzydatny i usunąłem.
Będę musiał chyba znowu sciągnąć triala i potrenować bo program jest dosyć drogi.
Heloł Juhas podpowiedz coś na temat E-emu. |
|
|
|
|
|
|
Capricorn +Redaktor

Wysłany: Pią Cze 24, 2011 6:38 Temat wpisu: |
|
|
| Cytat: | | Co to znaczy dobre klawisze? |
Na pewno nie casio _________________ Oh Sacreblueee!!!! |
|
|
|
|
|
|
Juhas *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Wpisów: 1002 Miasto: Łódź Kapela: Neurotic Solówki: -2 |
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 9:21 Temat wpisu: |
|
|
| faryzeusz napisało: | | Heloł Juhas podpowiedz coś na temat E-emu. |
Jakoś nigdy nie podłączałem jej w GP, więc powiem, jak tylko przeprowadzę taki test. Jednak jestem w posiadaniu GP5, a wersja 6 znacznie odbiega. _________________ Cóż to za impreza była, że się zebra urodziła? |
|
|
|
|
|
|
SadaM *Moderator

Dołączył: 02 Gru 2006 Wpisów: 840 Miasto: Zgierz/Łódź Kapela: Northern Lights Solówki: 2 |
|
|
|
|
|