|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
duffy ~user
|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 6:25 Temat wpisu: Bruce Dickinson - można nauczyć się tak śpiewać? |
|
|
| Jak w temacie, jest to w ogóle możliwe, czy trzeba się z tym urodzić? Chodzi mi o śpiewanie głównie wysokich dźwięków, jak np. tu: http://www.youtube.com/watch?v=K97buB_f9K0 |
|
|
|
|
|
|
Winterstorm ~user

|
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 8:10 Temat wpisu: |
|
|
Można się uczyć bardziej rozwijać swoją skalę. A czy dojdziesz do tych dźwięków co on, to już Bóg jeden raczy wiedzieć Może nie będziesz śpiewał tak wysoko jak on, ale będziesz potrafił zaśpiewać np. dużo niżej. Jedni są tenorami, inni basami. Trzeba korzystać z tego co się ma, ja np. wokalnie nie mam nic  |
|
|
|
|
|
|
Ozzy ~user
|
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 3:35 Temat wpisu: |
|
|
Większość facetów, to i tak niscy tenorzy/wysokie barytony,
co nie zmienia faktu, że nawet basy mogą ciągnąć górki.
Żeby porządnie śpiewać wysokie dźwięki, trzeba się mocno w śpiew zagłębić.
Takie pojęcia jak podparcie czy Twang (rezonans), to podstawa.
Potem przychodzi czas na odpowiednie ustawienie samogłosek (każda inaczej rezonuje, np. "I" nie pociągniesz zbyt wysoko, zwróć uwagę na to, że wokaliści raczej śpiewają "Y" albo coś pomiędzy jedną samogłoską, a drugą), no i po roku, może dwóch, wytężonej pracy, masz Dickinsonowe górki  |
|
|
|
|
|
|
|
 |
Forum
» Wokal |
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
| Strona 1 z 1 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wpisów Nie możesz usuwać swoich wpisów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|
|
|