Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Blackmetalowy skrzek

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antchi
~user

Wpisów: 9
Miasto: £ód¼
Kapela: Nedvänt
WpisWysłany: Sob Maj 22, 2010 10:10    Temat wpisu: Blackmetalowy skrzek  Zacytuj zaznaczone      

Zapewne wielu z was słucha bąd¼ słuchało black metalu i wie, jak wokal tam brzmi - taki suchy skrzek. Sam umiem trochę skrzeczeć, na razie najlepiej mi jeszcze wychodzi przez gardło, ale powoli przestrajam to na przeponę (czysto śpiewać z niej umiem, jakby ktoś się pytał). Jednak gdy to robię, słychać wyra¼nie takie "soczyste" warczenie. Interesuję się natomiast takim skrzekiem, jak ma np. Roger Nattefrost z Carpathian Forest - wysoki, suchy, bez tego pogłosu i warkotu. Macie może jakieś porady, jak spróbować to osiągnąć "własnownętrznie"?

I'm like an Antichrist Superstar...
Ogląda profil użytkownika   
grzes91x
~user

Wpisów: 4
Miasto: Rz
WpisWysłany: Sob Maj 22, 2010 6:29    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

a czy ten gość nie używa czasami procesora wokalnego?
Antchi
~user

WpisWysłany: Nie Maj 23, 2010 3:38    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No właśnie nie jestem pewien, czy nie jest to nawet przypadkiem wina słabej jakości nagrañ, ale można spróbować się zbliżyć

Capricorn
+Redaktor

Wpisów: 236
Miasto: £ask
Solówki: 3
WpisWysłany: Pon Maj 24, 2010 7:16    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kiedy byłem wokalistą w Lugburz wielu ludzi mówiło mi że mam podobny wokal do gościa z carpatian forest albo hecate enthroned. Nie wiem jednak czy istnieje jakaś recepta na uzyskanie takiego wokalu. Ja po prostu taki mam i tyle. Wydaje mi się że zależy to od wokalisty. Jedyne rady jakich mogę Ci udzielić to po pierwsze nawet nie prób skrzeczeć przez gardło. Głos powinien się wydobywać z trzewi. Po drugie wydobywaj głos tak jak byś wypowiadał głoskę "i" Musisz sam poeksperymentować i znale¼ć swój sposób na to. Pamiętaj tylko że ceni się wokalistów którzy mają swój niepowtarzalny wokal a nie kopie innych. Co do efektów wystarczy tyko kamera pogłosowa.
Powodzenia!!

~user

WpisWysłany: Wto Maj 25, 2010 12:34    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

danke, popróbuję w ten sposób.

Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: