Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Bas + piec - na początek.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kevin
~user

Wpisów: 10
Miasto: Opoczno
WpisWysłany: Nie Lut 14, 2010 4:19    Temat wpisu: Bas + piec - na początek.  Zacytuj zaznaczone      

Witam Zamierzam kupić sobie bas i jakiś piec do tego. Niestety nie znam się zupełnie na tym Trochę poczytałem i dowiedziałem się, że dobrym wiosłem na początek będzie np. Cort bąd¼ np. Washburn. Chciałbym zapytać Was o radę w sprawie kupna zarówno basa jak i pieca. Koszt do ok. 1000 zł.

Myślałem nad takim czymś:
http://allegro.pl/item908954393_wspaniala_gitara_basowa_washburn_t_12_okazja.html

+ piec do tego:
http://allegro.pl/item908068043_wzmacniacz_do_gitary_basowej_ever_play_evb10.html

Co o tym sądzicie? Proszę o rady
Ogląda profil użytkownika   
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Nie Lut 14, 2010 11:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Wiosło ujdzie jak za taką kasę ale wzmak to możesz z miejsca wyrzucić.
Kup używki za tą kasę. Kupisz lepszy sprzęt co pomoże CI się szybciej rozwijać. Tyle tego typu tematów było już na forum, że nie chce mi się pisać co i jak. Pisz na priv jak coś do kogoś z forum to dostanieśz indywidualne wskazówki. 3m się!!!

+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 4:33    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jeżeli piec ma być tylko i wyłącznie do gry w domu, to niech to będzie cokolwiek na głośniku basowym o średnicy co najmniej 10", ilość watów w przedziale 15-35 - poniżej może być za cicho, powyżej nie ma sensu, szkoda pieniędzy.

Jeśli ma to być combo do gry z zespołem, to najtaniej wyjdzie LDM Ba100 za ok 500zł. Może być coś innego o mocy ok 100W, choć to nie jest żaden przelicznik głośności.

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 8:13    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Zamierzam grać samemu w domu i też czasem z kolegą (będzie grał na gitarze elektrycznej) bez perkusji. Na piec mogę przeznaczyć gdzieś max 350-400zł. Sledz, mógłbyś coś poradzić ? Coś z aktualnych ofert na allegro.

Znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/item910719590_laney_rb1_kombo_basowe_15wat_sklep_warszawa.html
http://allegro.pl/item920481643_gmm_wyprzedaz_piec_basowy_hiwatt_prezent.html

Nadało by się?
sledz
+Redaktor

Wpisów: 244
Miasto: Poznañ
WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 8:26    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Jak chcesz grać z gitarzystą to jednak ok 30W - nie jestem w stanie określić głośności konkretnych modeli bo nie mam doświadczenia z takimi piecykami, ale 30W to na pewno rozsądny punkt orientacyjny.

Jednakowoż szkoda by mi było pieniędzy na nowe combo do domu... Ale jak się upierasz to ten Hiwatt powinien być ok. A jakby co...

http://allegro.pl/item919934212_combo_basowe_laney_rb2_35w_szyj_na_basie.html
http://allegro.pl/item922668214_piec_basowy_combo_basowe_ldm_ba_100_ba100.html (podobny sam kupiłem jaki pierwszy piec i mam go do dzisiaj: nawet rozsądnie brzmi przy zespołowej głośności z dobrym wiosłem)

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 9:24    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Hmm, nie jestem przekonany do używanego sprzętu, ale ten Laney co podałeś wygląda zachęcająco. W cenie niedrogi, dosyć mocny (35W), i z tego co słyszałem piece z Laney'a są godne polecenia jak na sprzęt w tej cenie. Ten piecyk byłby dobrym wyborem ? Ty sledz słyszałem, że preferujesz raczej używany sprzęt (nie mówię, że ¼le czy coś, żeby nie było) więc poleciłbyś mi ten wzmacniacz?
SadaM
*Moderator

Wpisów: 839
Miasto: Zgierz/Łódź
Kapela: Northern Lights
Solówki: 2
WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 9:52    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Kwestia jest prosta. To co kupisz w sklepie nowe za dajmy na to 500 zlych, uzywane kupisz za 300 a nie maja przynajmniej 1000 zł nie masz co myslec o kupnie przyzwoitego wzmakado grania dajmy na to z kapelka czy glosniej. No mzoe przegialem z ta kasa no ale za jakosc sie placi, widac to wyraznie chociazby na stronach sklepow muzycznych. Uzywane nie znaczy gorsze, a juz napewno lepiej zrobisz kupujac uzywany wzmak i wioslo co bedzie sprzyjac dzieki cenie na jakosci owyego zakupu. Przemysl to w ta strone
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 10:12    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

W kupnie używanego sprzętu chodzi zazwyczaj o to, żeby się nie naciąć. Przy nowym sprzęcie mam gwarancję, że będzie działał tak jak powinien. Przy używce może być tak, że np. ten wzmacniacz, będzie mi skrzeczał, buczył, itp. Tego się głównie boję jeśli chodzi o używki. Ale sądzę, że kupię jednak tą używkę Laney'a . Bas mimo wszystko kupuję nówkę (Wash T14), zresztą, nie ma obecnie na allegro żadnych używek. Ale wzmacniacz jest mniej ważny niż bas, więc posłucham się chyba Waszych rad
Sathanus
~user

Wpisów: 19
Miasto: £ód¼
Kapela: Anvertus
WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 10:25    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Moje zdanie jest takie : Za kwotę jaką możesz dać na wiosło i piec lepiej kupić używki bo bardziej się to wszystko opłaci , a zwłaszcza na początek przygody z gitarą . Pamiętaj , że nie zawsze wszystko co nowe jest lepsze

Teraz kwestia pieca . Jeśli mówisz , że chcesz grywać z kumplem to szukaj czegoś w okolicach 30W . Mniejsze piecyki mogą się nie sprawdzać gdy chcesz sobie głośniej pyknąć.
Zresztą zawsze warto mieć zapas głośności na przyszłość
Za kasę jaką możesz dać (350 - 400 ) szukaj jak najbardziej używki .

Jak dla mnie , to są najsensowniejsze opcje :

http://allegro.pl/item923099817_piec_basowy_behringer_bxl_450_a.html

Myślę , że co do mocy nie ma zastrzeżeñ . Jeśli nie znasz firmy to mogę ci powiedzieć , że jest jedną z najlepszych , jeśli chodzi o piece i efekty .Grałem na piecach Behringera i nie¼le kopią w dupsko

http://allegro.pl/item919934212_combo_basowe_laney_rb2_35w_szyj_na_basie.html

Zgadzam się co do opcji ¦ledzia . Moc w pytę , a Laney cóż , sam mam 50W i powiem , że z mocnym efektem sieje zniszczenie

Sprawą wiosła zajmijmy się jak zdecydujesz się co do wzmacniacza .
Się rozpisałem
Ogląda profil użytkownika   Odwiedź stronę autora
Kevin
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 10:58    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Dobra, co do tego pieca to zdecyduję się chyba na tą używkę Laney'a Mam nadzieję, że się nie zawiodę
Co do wiosła to jestem przekonany do Washburn'ów Zamierzam kupić T14.

Do tej pory myślałem nad tym:
http://allegro.pl/item913172469_washburn_t_14_b_gitara_basowa_music_shop.html

a ostatnio znalazłem identyczny, ale z gratisami
http://allegro.pl/item924775500_wspaniala_gitara_basowa_washburn_t_14_b_okazja.html
Sathanus
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:06    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Spoko , piecyk to dobry wybór , skoro nie możesz dołożyć do tego Behringera .
Myślę , że Laney się sprawdzi jeśli chodzi zarówno o głośność i brzmienie Very Happy

A co do Washburn'a jesteś już na 100 pewny ???

[ Dodano: Minutę temu ]
Jest jeszcze jeden istotny szczegół - Jaką muzykę preferujesz ???
Bo lepiej żeby wiosło dopasować do gustu .
Kevin
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:20    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Co do Washburn'ów - raczej jestem pewny, trochę poczytałem i dowiedziałem się, że jest to jeden z lepszych basów jak za taką cenę, bo niestety na Mayonesa B4 czy jakiegoś Ibaneza to już mi budżet nie pozwoli

Hmm, muzykę preferuję taką pop-punk-rockową . Ogólnie słucham (i zamierzałbym grać) takich zespołów jak: Green Day, Sum 41, Good Charlotte, Blink 182 (z dużym naciskiem na ten pierwszy), ewentualnie Linkin Park, z kolegą zapewne też Placebo. Czasem może zagrałoby się coś mocniejszego, jakieś kawałki Metallici np.
Sathanus
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:31    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Skoro jesteś już pewny co do Washów to nie ma co , chociaż mógłbyś poszukać Ibanezów na allegro Smile

Ale skoro jesteś zdecydowany to Ok. Jeśli chodzi o gusta i gitarę to myślę że nie ma problemu i wszystko sobie fajnie pykniesz. Wiesz , ja preferuję cięższe brzmienia typu Slayer , Sodom i.t.d. więc Nu - metalu i Pop - punka nie slucham

Myślę tylko czy koniecznie musi być ten model , który wypatrzyłeś na allegro .
Może warto rozejrzeć się za troszkę innym Washburnem ??
Kevin
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:37    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Raczej tak, choć zastanawiam się między T12 a T14. Na innym forum otrzymałem odpowied¼, że lepiej kupić T14, bo niewiele droższy a ma dodatkowy pick up więc i dodatkowe brzmienie, więc w sumie tutaj jeszcze się zastanawiam. Natomiast co do innych modeli to już niestety za wysoka półka Np. Wash XB 120 kosztuje już w granicach 850zł a to już dla mnie za drogo
Sathanus
~user

WpisWysłany: Pon Lut 15, 2010 11:51    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

No więc stary nie ma co... Lepiej T14 brać , najlepiej czarny (Tylko nie wiem czy chcesz używkę czy nówkę) . I zamawiaj wraz z piecem Very Happy
Wyświetl wpisy z ostatnich:   
Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Gitara Basowa » Basówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: