Portal poświęcony młodym zespołom muzycznym » forum muzyczne, gitara, gitara basowa, perkusja, klawisze
Login:
Pass:
Bardzo Proszę o POMOC. //SCREAM

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thechrabo666
~user

Wpisów: 1
WpisWysłany: Pon Wrz 12, 2011 5:47    Temat wpisu: Bardzo Proszę o POMOC. //SCREAM  Zacytuj zaznaczone      

witam , bardzo ależ bardzo bym prosił o pomoc . Chciał bym osiągnąć taki głos jak np : Matt Heafy i Corey Bealieu z TRIVIUM, chodzi oczywiście o Scream. Proszę nie olewać tego tematu bo naprawdę mi na tym zależy.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak mogę trenować? i wgl zaczynać? co mam robić itp?
bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!!.

PS: to jest podobne do Growlu?.
Ogląda profil użytkownika   
Volfgar
~user

Wpisów: 16
Miasto: Brzeg
Kapela: Frosthammer
WpisWysłany: Sro Gru 28, 2011 2:59    Temat wpisu:  Zacytuj zaznaczone      

Nie wiem co ci się podoba w takim wokalu (jestem za growlem), ale co nieco mogę Ci pomóc.

To co słyszysz na NAGRANIACH Trivium, lub innych zespołów (tfu!) metalcorowych jest zdrowo podmasterowane. Zawsze. Kiedy posłuchasz występów na żywo, to już nie brzmi tak fajnie. Ba! Najczęściej brzmi okrutnie... źle. Dlatego, nawet kiedy załapiesz o co w tym chodzi i nie będziesz z siebie zadowolony - nie przejmuj się - to tak ma być ;D

W skrócie cała zabawa wygląda tak: jednocześnie krzyczysz i szepczesz [albo raczej: ustawiaj gardło tak, jakbys chciał szeptać (gardło się zwęża) i jednocześnie krzyczysz.]. Na początku będziesz pewnie kaszlał i będzie ci się wydawało, że brzmi do dupy, ale jak trochę sponiewierasz gardło, to powinno ci wychodzić.

Gdzie jest haczyk? PRZEPONA. Żeby robić to dłużej i lepiej, musisz pchać powietrze z przepony. Spróbuj oddychać, tak jakbyś leżał na podlodze (ramiona i klata się nie ruszaja, tylko brzuch); albo lepiej: jak będzie ci w miare wychodziło, to połóż się na plecach i spróbuj screamować na leżąco ;D.

Sam nie lubię screamu, bo to dobre dla emosów, aczkolwiek z ciekawości nauczyłem się tej techniki ("na codzień" Very Happy używam growlu). Nawet okazała się przydatna, ale stosuję ją tylko w najwyższych (nosowych) rejestrach, przez co brzmi bardziej "blackowo", lub coś jak to:

http://www.youtube.com/watch?v=VuO2Z5-2JEU&list=FL4WPCAb7A82auM2KBFaOKHQ&index=22&feature=plpp_video

Aha, zapodam Ci jeszcze link do filmika instruktażowego, w którym typ całkiem nieźle wykłada temat [musisz trochę przewinąc, (3:50) bo najpierw nawija o death growlu]:

http://www.youtube.com/watch?v=HSuajzVTxLQ&list=LL4WPCAb7A82auM2KBFaOKHQ&index=14&feature=plpp_video

Po treningu polecam wypić dużą Jogobellę do picia (słabo schodzoną) ;D

Napisz nowy temat   {L_POST_REPLY_TOPIC}    Forum » Wokal Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: